Seriese van AMVJ naar Sint Petersburg

Jonne Seriese verruilt zaterdag tweede klasse AMVJ voor Sint Petersburg. De technisch begaafde middenvelder zal in op 21 januari zijn laatste wedstrijd voor de bordeauxroden spelen.

“Nee, het is niet mijn gedroomde transfer naar Zenit. Ik ga daar mijn master Russisch halen”.  Aan het woord is Jonne Seriese, vorig jaar nog genomineerd voor de beste voetballer van Amstelveen. Na een gewonnen footvolley toernooi (samen met Mark Schol) in The Beach in Aalsmeer kijkt hij vooruit naar 2012. Over zijn overgang naar Rusland, zijn droom om sportjournalist te worden en het Russische voetbal.

“Ik hou van Rusland. Ik ben er in 2009 ook al geweest. Ik woonde in een studentenflat en als ik uit mijn raam keek zag ik iedere dag jongetjes op het pleintje voetballen. Het was zeker geen Cruijff Court, maar het was prachtig om te zien. Ik heb een goede bal gekocht en ben mee gaan doen. We woonden met vijf man op vijftig vierkante meter. Ik had totaal geen privacy, maar ik vond het geweldig. Ik leefde met de Russen.”
Voetballen in competitieverband heeft hij daar niet gedaan.”Ze hebben het Amerikaanse systeem. Of je speelt bij een profclub of je speelt via je school. Ze hebben een grote universiteitscompetitie. Ik hoop me daar deze keer wel bij aan te kunnen sluiten. Ik blijf een half jaar dus dat zal wel moeten lukken. Maar vergis je niet in het niveau hoor. Het Russisch voetbal is veel beter dan wij denken.”

De middenvelder heeft er dit seizoen al acht gemaakt voor AMVJ. Daarmee is hij topscoorder van zijn ploeg. Hij scoorde zelfs meer dan spits René Boer. “Met René heb ik nog wel een appeltje te schillen. Ik neem altijd de strafschoppen maar vorig seizoen heb ik er eentje aan hem gegeven. Daarom scoorde hij er net één meer dan ik. Ik hoop dan ook dat ik, voor ik vertrek, er nog een paar maak. Met een beetje geluk ben ik er 28 januari in de derby tegen Amstelveen ook nog bij.” De strafschoppen van Seriese zijn volop geprezen in het Amstelveense voetbalwereldje. Een niet al te lange aanloop en een perfecte trap zorgen ervoor dat de bal strak in de linkerkruising verdwijnt. De keeper kan er echt alleen maar naar kijken. Maar dat zullen we voorlopig in Nederland dus niet meer zien. Begin februari vertrekt Seriese naar Sint Petersburg. In principe voor een half jaar. “Ik ga daar wel uitzoeken of ik er wil blijven. Maar voorlopig ziet mijn vriendin het nog niet zo zitten. Ik wil graag sportjournalist worden. In 2014 zijn de Olympische Spelen in Socchi en in 2018 heeft Rusland het WK voetbal. Een mooi vooruitzicht. Ik zou natuurlijk ook vanuit Nederland kunnen werken. Als ik nu de artikelen over het Russisch voetbal lees denk ik echt dat ik wat toe kan voegen. Zelfs als ik in Nederland zit.”

De komende maand zal Seriese zich bezighouden met het samenstellen van zijn portfolio en het zoeken van opdrachtgevers. En natuurlijk trainen bij AMVJ. Want die paar wedstrijden die hij eind januari nog kan spelen wil hij zeker laten zien wat hij waard is. En als het even meezit er nog een paar in schieten zodat hij René Boer voor kan blijven.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)