Sonny Pronk helpt tiental Ajax voorbij Eemdijk

Onderin de Derde Divisie zaterdag heeft Ajax drie hele belangrijke punten gepakt. De ploeg van Yuri Rose won, ondanks een rode kaart voor Jake Wollgarten, met 1-0 van concurrent Eemdijk. Sonny Pronk kroonde zich als matchwinner.

De duels tegen Eemdijk en Achilles’29 (over twee weken) waren bijna cruciaal te noemen om afstand te nemen van de naaste concurrenten in de onderste regionen. Dat moest dan eerst gebeuren tegen Eemdijk, een bekende van vorig seizoen. De kampioen van de Hoofdklasse B was twee keer te sterk voor de Amsterdammers. Het weerzien in de Derde Divisie begon erg stroef. Het duurde tot de dertiende minuut voor het eerste serieuze wapenfeit. Bij een hachelijke situatie voor het doel van Ajax belandde de bal tot geluk van keeper Veenboer tegen de paal.

Bij Ajax ontbrak het, zoals wel vaker de laatste weken, aan voetbalgogme en de beslissende eindpass. Alleen uit een dode spelsituatie kon de thuisploeg gevaarlijk zijn. Na ruim een halfuur spelen plaatste Kenneth Misa Danso een vrije trap op de lat. Eemdijk liet het initiatief aan de Amsterdammers, die vlak na rust een tegenslag te verwerken kregen. Jake Wollgarten kreeg zijn tweede gele kaart te zien, waardoor Ajax de laatste veertig minuten verder moest met tien man.

Met een man meer probeerde Eemdijk de duimschroeven aan te draaien, maar Ajax bleef relatief makkelijk op de been. Ajax kwam wel steeds moeizamer aan voetballen toe. Met het inbrengen van Sonny Pronk hoopte Rose iets te forceren. Dat lukte ook een kwartier voor tijd. Uit een hoekschop kopte Pronk raak en waar doelman Gerben Ruizendaal dacht de bal net voor de doellijn weg te kunnen halen, kende de assistent-scheidsrechter het doelpunt goed: 1-0.

Amper drie minuten na de openingstreffer had Zeger Beukers de gelijkmaker op zijn schoen voor Eemdijk. Zijn uithaal werd op zeer fraaie wijze gepareerd door Veenboer. De bezoekers probeerden iets te forceren, maar Ajax wist de krappe voorsprong over de streep te trekken. Door de derde competitiezege van dit seizoen hebben de Amsterdammers ook een klein gaatje geslagen met de onderste vier ploegen.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.