Spectaculaire comeback levert AFC eerste zege op

In de zaterdag tweede klasse A heeft AFC haar eerste overwinning van het seizoen geboekt. Op eigen veld in Amsterdam-Zuid wist de ploeg van Benno Nihom na een spectaculaire wederopstanding ZOB te verslaan. AFC boog met tien man een 0-2 achterstand om in een 4-2 overwinning.

AFC startte de wedstrijd slecht en keek al na een kwartier tegen een 0-2 achterstand aan. In de tiende minuut zette spits Stefan van Wonderen ZOB op voorsprong. Met een van richting veranderd afstandsschot liet hij doelman Peter van der Linden kansloos. Vijf minuten later ging diezelfde van der Linden in de fout. Een lange bal van ZOB trapte hij te laat weg en aanvaller Sonny Punt was er als de kippen bij om de bal van zijn voet te plukken. Punt kon vrij doorlopen en simpel binnen schieten.

De thuisploeg kreeg vlak hierna een kans om wat terug te doen, maar een voorzet van Michael Malmberg was net te scherp voor de inlopende Wessel Westerhof. Na een half uur moest AFC ook nog eens verder met tien man na een domme rode kaart van Justin Swart. Swart trapte na en werd terecht van het veld gestuurd. ZOB controleerde de wedstrijd en AFC liep achter de feiten aan. Een kopbal vlak voor rust van AFC verdediger Milan de Wijs ging naast.

Na de thee kwam er een heel ander AFC op het veld. De ploeg zette druk en ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Deze kwam een paar minuten na rust. Gijs Niehe krulde vanaf links prachtig binnen in de verre kruising. AFC kreeg hierdoor vertrouwen en domineerde de wedstrijd. Malmberg was tien minuten na rust twee keer dichtbij de gelijkmaker. Eerst werd zijn inzet van de lijn gehaald en twee minuten later stuitte hij op doelman Erik Slaaf. In de 61ste minuut kwam de gelijkmaker er alsnog. Malmberg stelde met een goede voorzet invaller Mitchell Faerber in staat om te scoren en Faerber tikte knap binnen.

Met tien man kwam AFC tot prachtige aanvallen en ruim twintig minuten voor tijd kwam het verdiend op voorsprong via een vrije trap van aanvoerder Floris Dokkum. Tien minuten voor tijd redde keeper Van der Linden tweemaal uitstekend op vrije trappen van ZOB en vlak voor tijd redde Mathijs Miserus op de lijn na een hachelijke situatie voor het doel van AFC. In de extra tijd kreeg AFC nog een strafschop na een handsbal op een schot van Wessel Westerhof. Dokkum schoot feilloos binnen en tekende daarmee voor zijn tweede van de middag en de dik verdiende zege voor AFC.