Foto Alain Munoz: Zeeburgia feest in de kleedkamer na zege op De Dijk

Spektakel bij Zeeburgia De Dijk

Het seizoen had niet mooier kunnen beginnen dan met de stadsderby Zeeburgia tegen De Dijk (1-0). Een kraker van jewelste waar spektakel het hoofdgerecht vormde. Het publiek heeft zich dan ook geen seconde verveeld en genoot van een wedstrijd die niet elke dag op het voetbalmenu staat. Vanaf het begin tot het einde hebben beide partijen strijd geleverd voor de eerste drie punten van het seizoen. Het spektakel zat hem vooral in de arbitrage. Scheidsrechter Both doorgaans een prima leidsman, zorgde voor nogal wat verwarring door gele kaarten aan spelers te geven die daar niet om gevraagd hadden en ook niet verdienden. Zo werd in de tweede helft Said Bentohami van De Dijk van het veld gestuurd na zijn ‘tweede’ gele kaart. Een stevige misrekening van de arbiter, want het was de eerste kaart die hij kreeg uitgedeeld. Bentohami kon protesteren wat hij wilde, hij kon eraf met rood en moest maar in beroep gaan volgens de arbiter wat helemaal niet mogelijk is bij een tweede gele kaart. Even later was het weer mis en kreeg Rivalino Sleur wel zijn tweede gele kaart ( eerste kaart in de 33-ste minuut) maar dit stond waarschijnlijk niet in het boekje van de scheidsrechter en kon hij de wedstrijd gewoon uitspelen.  Twee enorme bloopers waar Bentohami het zijne over kwijt wilde ,,Ik heb de scheidsrechter gevraagd om na te gaan of het mijn tweede gele kaart wel was. Maar daar wilde hij niets van weten. Ga maar in beroep was het enige wat hij kwijt wilde. Ik vind dat hij op die manier de wedstrijd heeft verpest omdat wij met tien man verder moesten in een fase dat wij beter waren. Ook spelers van Zeeburgia hebben bevestigd dat het mijn eerste kaart was’’

Zeeburgia en De Dijk hebben voor een spetterend beging van de competitie gezorgd. Beide partijen speelden vol op de aanval en bonden met elkaar de strijd aan voor de fel begeerde winst. Inzet en strijd stonden als hoofdmenu genoteerd, terwijl goed voetbal als toetje werd geserveerd. Het is al eerder gezegd en geschreven ook fouten, onbegrepen momenten, misverstanden tussen spelers kunnen soms voor amusement zorgen. Het missen van kansen is voor de meeste voetballers nog steeds als kunst verheven. Zo miste Kwong Steinrath alleen voor de keeper en zag ook een inzet op keeper Jurgen Belfort strandden. In de 37-ste minuut mikte Alje Wittenburg een vrije trap op de bovenkant van de lat en miste Edwin Milton voor open doel de kans om Zeeburgia op voorsprong te zetten. Een vrije trap in de allerlaatste minuut rand zestienmeter werd door Rawley Rozendaal met uiterste precisie in de rechterbenedenhoek geschoven: 1-0.

In de tweede helft begon De Dijk goed en had het eerste kwartier het beste van het spel. Veel balbezit, veel druk op het doel van Zeeburgia en ook wat mogelijkheden om langszij te komen. Een treffer hing in de lucht, toch met kunst en vliegwerk wist de formatie van trainer Mike Kolf erger te voorkomen ,,Het is zaak om vooral scherp te blijven zowel aanvallend  als verdedigend. Daar zal ik het nog wel over hebben. Verder was het een aantrekkelijke wedstrijd met in de eerste helft twee gelijkwaardige ploegen. Verder ben ik blij met de drie punten. Het schept vertrouwen voor de komende wedstrijden’’.  Zeeburgia kreeg vooral in de slotfase nog zeker vier prachtige kansen om de score op te voeren. De paal hield in de laatste minuut de 2-0 van het scorebord.

Trainer Juan Fernandez Coto van De Dijk was verbolgen en realistisch tegelijkertijd. ,,Als wij voor de rust tweekeer scoren heeft niemand wat zeggen. Dan kom je door een lullige vrije trap achter en dan knakt er wat. Aan de andere kant moeten we heel eerlijk zijn en de schuld bij ons zelf zoeken’’. Ook wat de arbitrage aangaat ? ,,Ja, want aan de scheidsrechter heeft het niet gelegen ondanks de twee blunders met die gele kaarten. We moeten dit accepteren. Anders gezegd, uithuilen en opnieuw beginnen. Het was een heerlijke wedstrijd met veel passie, strijd, inzet en persoonlijke duels die van de wedstrijd een heerlijk schouwspel hebben gemaakt’’ Na afloop was vriend en vijand het erover eens dat als Zeeburgia tegen De Dijk de maatstaf is voor de rest van het seizoen, het publiek nog wat te wachten staat. Het publiek komt niet voor tikke-takkie maar wel voor strijd en passie. Zeeburgia pakte drie punten en De Dijk zorgde voor een echte stadsderby met als negatieve balans vijf gele kaarten.

Verslag: Freek Louis