Sporting Almere

Sporting Almere laat spelers kiezen tussen prof- en recreatieopleiding

Sporting Almere slaat een nieuwe weg in door een samenwerking aan te gaan met voetbalmanagementbureau Football Talent. De club heeft het bureau gevraagd om op voetbaltechnisch gebied een vooruitstrevend beleidsplan te ontwikkelen. De doelstelling is om voetballers op een zo hoog mogelijk niveau te laten acteren, zowel in trainingen als wedstrijden. Na de succesvolle samenwerking van afgelopen seizoen met het Onder-19 team van de club, wordt dit beleid na de zomer verder uitgerold.

Football Talent

René Koster is de CEO van Football Talent. De ervaren trainer heeft al meer dan twintig jaar ervaring binnen het profvoetbal en was jeugdtrainer bij onder meer AZ (2000-2002), Almere City  (2010-2013) en NEC (2014-2015). Ook was Koster hoofdjeugdopleider bij FC Omniworld (2007-2013), NEC (2014-2016) en Almere City (2016-2019). Tot slot was Koster assistent bondscoach van Bangladesh.

Als hoofdjeugdopleider van Almere City viel Koster het op dat er geen podium was voor jongens die net niet goed genoeg zijn voor de profclub. “Zij willen gewoon drie tot vier keer in de week trainen met goede trainers, zodat ze een gevarieerd opleidingsprogramma meekrijgen. Als ik een speler weggestuurde, vroeg hij vaak zelf waar hij heen moest. Dan moest je al vrij snel naar Amsterdam om op een hoog niveau te blijven voetballen. Dus ik wilde zelf iets gaan creëren in Almere, omdat daar gewoon veel vraag naar is.”

Samenwerking

Het is een van de redenen dat Koster een samenwerking besloot aan te gaan met Sporting Almere, een club die op hetzelfde complex speelt als Almere City. “Afgelopen jaar hebben we Sporting Almere Onder-19 opgestart. Die hebben exact hetzelfde opleidingsprogramma als bij een betaald voetbalorganisatie (BVO, red.). Ze hebben een trainer met ervaring in het betaald voetbal, een assistent-trainer, medische staf, videoanalist en fysieke trainer. Bovendien krijgen de voetballers voortgangsgesprekken en zijn we op een toernooi geweest in Las Vegas. Daardoor hebben ze een uitgebreid programma om zich maximaal te ontwikkelen. Op die manier maken ze weer een eenvoudigere stap naar een BVO.”

Koster kreeg louter positieve reacties over de nieuwe werkwijze. “Er is zelfs een speler die vanuit Onder-19 naar Almere City gaat. Voor hem is die stap minder groot aangezien hij al vier keer trainen gewend was. Daarnaast loopt een andere jongen stage, maar deze is door het coronavirus voor even on hold gezet. Natuurlijk heeft niet iedereen die zich aanmeldt de potentie om naar een BVO te gaan, maar we willen iedereen een podium bieden om zichzelf maximaal te ontwikkelen. Het maakt niet uit of dit voor een amateurclub of BVO is.”

Uitbreiding

Het deed Sporting Almere en Koster besluiten om het beleid uit te bouwen. “We kregen steeds meer vragen waarom we dit niet voor andere teams hebben. Toen hebben we besloten om dit te doen voor de teams van Onder-8 tot en met Onder-19. Daarnaast gaan we aandacht besteden aan de meisjes, omdat daar eveneens veel vraag naar is. De intentie is om op deze manier Sporting Almere omhoog te helpen, zonder daarbij de recreant uit het oog te verliezen. Kort gezegd hebben we twee programma’s: de profopleiding en recreatieopleiding. Spelers kunnen zélf kiezen waar ze aan deelnemen.”

“De selectiedagen zijn uitgesteld, maar we hebben wél online presentaties gehouden over het programma”, gaat Koster verder. “Daardoor weten geïnteresseerden nu goed hoe het eruit komt te zien. Hopelijk kunnen we de selectiedagen nog houden, anders doen we dat in het nieuwe seizoen. Het loopt de afgelopen tijd in elk geval flink storm met de aanmeldingen, omdat we behoorlijk vernieuwend zijn”, aldus Koster.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Youtube-video Sporting Almere

FC Almere-talent Arduin tevreden: “De draad goed opgepakt”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)