Sporting Martinus doet naïef Ouderkerk pijn in derby

Lex van der Horst had er na afloop van de verloren derby in de zondag derde klasse C tegen Sporting Martinus behoorlijk de pee in. De 0-4 nederlaag kwam hard aan bij de trainer van Ouderkerk. “Dit doet pijn. Niet alleen bij mij, maar ook bij de spelers. We kunnen zoveel beter, maar doen onszelf enorm tekort.”

Dat lag voornamelijk aan het spel van de thuisploeg. Van der Horst typeerde het als naïviteit, het tempo lag te laag. “En uit het niets geven we door twee fouten de wedstrijd uit handen.” Na een zeer matige eerste helft had Sporting Martinus immers een 0-2 voorsprong te pakken, waar op dat moment weinig op af te dingen viel. De gasten waren niet veel beter, maar wel een stuk effectiever.

20161106-ouderkerk-martinus-foto-alex-van-elven-kopbal-cornwall

Een slechte pass van Desley Douglas leidde na 33 minuten de openingstreffer in voor de Amstelveners. Eenmaal in het strafschopgebied aangekomen hoefde Ralph Jurka niet na te denken en schoot zeer fraai raak. “Een heerlijke streep, recht in de kruising”, glimlachte de doelpuntenmaker. Nog geen twee minuten later was de aanvaller dicht bij de 0-2, maar werd een listige kopbal nog net door doelman René de Jong tegen de paal getikt.

Ouderkerk was het ritme door de achterstand kwijt. Martinus profiteerde hiervan door in de blessuretijd van de eerste helft zelfs de voorsprong te verdubbelen. Een korte hoekschop werd door Joel Cornwall voor het doel gebracht, Jurka kon vrij bij de tweede paal binnen koppen: 0-2.

20161106-ouderkerk-martinus-foto-alex-van-elven-ralph-jurka

In de tweede helft besloot Ouderkerk veel meer op de aanval te spelen. Het leverde een paar goede mogelijkheden op, maar kopballen van Mitchel Melissen (zijnet) en Sander Couperus (knap gered door doelman Steven den Heeten) leverden geen aansluitingstreffer op. Aan de andere kant liet de thuisploeg teveel ruimte vrij voor de tegenaanval van Sporting Martinus.

Het inbrengen van de snelle David Soesan zorgde ervoor dat de gasten hier optimaal gebruik van konden maken. Met een uur op de klok besliste Soesan de wedstrijd. Een zeer knappe stift eindigde via de onderkant van de lat in het doel. “Dan weet je van binnen wel dat de wedstrijd gespeeld is”, realiseerde Van der Horst zich.

20161106-ouderkerk-martinus-foto-alex-van-elven-ralph-jurka-op-doel-af

Nog geen drie minuten later vergrootte Jurka de zorgen voor Ouderkerk. Vogelvrij kon de 22-jarige aanvaller zijn derde doelpunt van de middag en achtste van het seizoen langs De Jong schuiven. “We wisten dat er veel ruimte lag op de counter en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Al had het nog iets meer mogen zijn. Ouderkerk was rijp voor de slacht.”

Ouderkerk slaagde er niet in om de hechte muur van Sporting Martinus te doorbreken en kwam niet verder dan een poging van afstand van Michel Zeegers, dat rakelings over het doel ging. De nederlaag was onvermijdelijk en dat deed Ouderkerk volgens Van der Horst pijn. Niet alleen mentaal, maar vlak voor tijd ook fysiek. Martinus-spits Niek Koning verving een kwartier voor tijd matchwinner Jurka, maar irriteerde zich in die periode telkens aan tegenstanders en de scheidsrechter. In de 88ste minuut reageerde hij dit af met een aanslag op het scheenbeen van Melissen. Een rode kaart was het gevolg voor de doodschop, al kwam er in de stand geen verandering meer.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde klasse C.

Foto’s: Alex van Elven/Martinianen