Sporting Martinus pakt dankzij Yvo Bary punt tegen IVV

Spelhervattingen zijn dit seizoen een groot wapen van zondag derdeklasser Sporting Martinus. Ook tegen IVV leverde dit resultaat op. Verdediger Yvo Bary maakte tijdens het gelijkspel (1-1) alweer zijn vijfde goal en is daarmee goed voor bijna eenderde van de totale doelpuntenproductie van de Amstelveners.

Het is een vast recept van Sporting Martinus om toe te slaan bij hoekschoppen en vrije trappen. Een wondermiddel om dit te bestrijden hebben de meeste tegenstanders nog niet gevonden. Ook IVV niet. Hoe uitgebreid de voorbereiding van de bezoekers ook was, het lukt de Amstelveners gewoon om toe te slaan. “Het is niet eens dat we erop trainen. We hebben afspraken wie waar moet staan en ze komen telkens goed terecht”, zegt Bary. “We hebben een paar jongens voorin als bliksemafleider. De meeste keren sta ik niet gedekt. Een beetje zonedekking misschien. Maar als ik kom aanrennen, kan je dat niet verdedigen.”

Zijn doelpunt in de 34ste minuut, op aangeven van Björn van Breenen, was de gelijkmaker. Een halfuur eerder keek Sporting Martinus tegen een vroege achterstand aan. Puur op individuele klasse opende Dave Hertog de score door met een fraaie lob doelman Niels Wuthrich kansloos te laten: 0-1. Pas vlak voor de 1-1 kwam de thuisploeg meer aan voetballen toe, zonder echte kansen te creëeren.

Dat bleek Martinus ook niet nodig te hebben. “Je merkt dat zij niets doen of niets willen en toch krijg je weer uit een dood moment een goal tegen”, verzuchtte IVV-trainer Gerrie Breugem. “Van tevoren waarschuw je ervoor, je wijst aan wie welke spelers moet dekken en stuurt mensen die in principe nooit hoeven mee te verdedigen nu wel mee. En dan alsnog.. Ze hebben zoveel goede koppers en er is iemand die niet meeloopt. Een dekkingsfout. Wie dat was, weten we nog steeds niet.”

In het verdere verloop van de wedstrijd kwam er geen verandering meer in de stand. Beide ploegen deelden slechts een paar speldenprikjes uit. Hertog kreeg, na een misverstand in de Amstelveense defensie, de grootste kans, maar zocht het doel te hoog. Bovendien ontsnapte de thuisploeg tien minuten voor tijd aan een rode kaart voor Wuthrich. De sluitpost kwam te laat om een bal weg te schieten en haalde Hertog onderuit. Hoewel de scheidsrechter er geen overtreding in zag, was Breugem duidelijk: “Gewoon rood. Klaar.”

Door het 1-1 gelijkspel is Sporting Martinus dit seizoen nog altijd ongeslagen op eigen veld. Veel schieten de Amstelveners hier niet mee op in de strijd om de vierde plek. Terwijl daar alle focus op ligt, heeft Bary voor zichzelf de lat hoog gelegd. Na zijn eerste doelstelling van zes doelpunten dit seizoen (‘vond ik een mooi aantal’) is dat tijdens de winterstop aangescherpt naar tien. “Want hoe hoger je de lat legt, hoe gemotiveerder je blijft.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)