Stan Bijl wil Amsterdamse bluf zien bij De Meer: “Wij moeten domineren”

De cultuuromslag die Stan Bijl doorvoert bij zondag derdeklasser De Meer begint er steeds meer uit te komen. De pas 23-jarige trainer zag zijn ploeg tegen ZSGOWMS een uitstekende eerste helft spelen, precies zoals hij het graag wil zien: aanvallend, attractief, dominant en met een beetje Amsterdamse bluf. “Het is bij vlagen genieten hoe ze het oppakken en durven te voetballen.”

Een dag na de 2-0 nederlaag tegen ZSGOWMS is zijn stem nog schor. Dat zal dit seizoen nog een paar keer voorkomen, want Bijl laat zich flink gelden langs de lijn. Hij zit er heel kort op en heeft de conditie om dat, net als Diego Simeone (Atletico Madrid), negentig minuten lang vol te houden. “Dat is mijn manier van coachen, het zit in mijn aard. Bij Purmersteijn A1 of Ajax Onder-13, ik heb nooit anders gedaan. Er moet een beetje beleving in het veld komen. Het zijn allemaal lieve jongens, ze mogen elkaar wel aanjagen. Ze zullen me af en toe vervloeken, maar ik zie ze wel de stappen zetten die ik voor ogen heb.”

Direct in zijn eerste weken voerde hij een aantal belangrijke tactische wijzigingen door: van 4-4-2 en de lange bal onder zijn voorganger Donovan van Dam naar 4-3-3 en opbouwen van achteruit. Zijn voorkeur voor 4-3-3 komt voort uit zijn achtergrond bij Ajax, waar hij assistent-trainer van de Onder-13 is. Het is bijna een cultuuromslag te noemen. “Het was in het begin even wennen, ook een beetje eng. Er is wat lef voor nodig. Maar als je ziet hoe wij het in de eerste helft tegen ZSGOWMS hebben gedaan, is het bij vlagen genieten hoe ze het oppakken en durven te voetballen. De jongens maken als team heel snel stappen. Ze zien dat het spel leuker wordt.”

Bijl is ook van mening dat de spelersgroep geschikt is voor het aanvallend ingestelde 4-3-3. De selectie is tijdens de zomer intact gebleven, er kwam alleen een Oostenrijkse middenvelder (“hij komt hier studeren en spreekt prima Nederlands”) naar Drieburg toe. Ondanks dat de groep tijdens de voorbereiding niet meteen compleet was, gingen ze meteen aan de slag. Van een rustige aanpassingsperiode was geen sprake: De Meer moet en zal 4-3-3 spelen. “Dat is ook een beetje Amsterdamse bluf van mij. Wij moeten domineren en ik wil hoog drukzetten. Natuurlijk lukt dat niet altijd, want we moeten fysiek nog stappen maken en het blijft de derde klasse, maar ik wil wel op een bepaalde manier herkenbaar voetbal spelen. Dat mensen graag naar ons komen kijken. Binnen de club krijg de ploeg complimenten. Dat is voor de jongens ook leuk.”

Als hij het vergelijkt met zijn eerste training, twee maanden geleden, zijn er al enorme stappen in de ontwikkeling gezet. Het resultaat: drie punten uit de eerste twee competitiewedstrijden – winst tegen Bloemendaal en een nederlaag bij ZSGOWMS. Van degradatievoetbal zal volgens Bijl geen sprake zijn: de selectie van de promovendus herbergt immers voldoende kwaliteiten om uit de problemen te blijven. Hij wil ook meer dan alleen ‘handhaving’. “Vanuit de club zijn ze blij als we erin blijven, maar dat is niet mijn persoonlijk doelstelling. Ik denk dat wij prima in de middenmoot kunnen spelen. Dat is ook een beetje de bluf die ik erin probeer te krijgen.”

Foto’s John Beckman

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)