Stanley Akoy leidt Ajax met hattrick langs Huizen

Ruim anderhalve maand na de laatste zege heeft Ajax weer drie punten bij kunnen schrijven in de zaterdag Hoofdklasse B. De ploeg van Jorg Smeets kende geen genade voor hekkensluiter Huizen. Stanley Akoy was met drie treffers de grote man: 5-1.

De openingsfase was niet zo makkelijk als de uitslag achteraf doet vermoeden. Ajax begon immers uiterst laconiek en kon opgelucht ademhalen dat Huizen-spits Murat Önal (ex-AFC) oog-in-oog met doelman Stephan Veenboer wild overschoot. Huizen had bovendien de defensie goed op orde om de aanvallende kwaliteiten van Ajax te smoren. Daarbij openden de gasten na 26 minuten de score. Quincy van Waveren profiteerde optimaal van slordig uitverdedigen van de Amsterdammers.

Het was een duidelijke wake-upcall voor de thuisploeg die duidelijk liet zien hoe het wel moet. Binnen een mum van tijd was de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Kenneth Misa-Danso was in beide gevallen de aangever op doelpuntenmaker Stanley Akoy. Huizen kreeg geen tijd om bij te komen. Vier minuten later bereikte Bilal el Amrani na een uitstekende solo-actie Misa-Danso, die de 3-1 binnen schoof.

Ajax had zich goed herpakt na de achterstand en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Na de rust hielden de Amsterdammers de rijen goed gesloten en profiteerden zelf van de ruimte die telkens in de omschakeling ontstond. Door goed voorbereidend werk van Misa-Danso tikte El Amrani met zijn grote teen de 4-1 binnen. Die treffer maakte een eind aan alle hoop die Huizen nog bij elkaar had geraapt tijdens de rust.

Huizen bleef ondanks de 4-1 de aanval zoeken en dat werd de gasten ook fataal. Akoy deed er nog een schepje bovenop door doelman Rinaldo O’Neil na een lange rush met een bekeken schuiver kansloos te laten voor de 5-1 eindstand. Het was de derde treffer van de aanvallende middenvelder deze middag en zijn tiende van het seizoen.

Bijna op de helft van het seizoen staat Ajax op een vijfde plaats. De achterstand op koploper SC Genemuiden bedraagt zeven punten, met een wedstrijd minder gespeeld. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.