Home / slideshow / Stephan Turpijn professionaliseert meiden- en vrouwentak WV-HEDW
WV-HEDW dames

Stephan Turpijn professionaliseert meiden- en vrouwentak WV-HEDW

Stephan Turpijn is niet alleen al twee seizoenen hoofdtrainer van de Vrouwen 1 bij WV-HEDW, ook is hij technisch coördinator van de vrouwentak van de jeugdopleiding. Alles staat in het teken om zo snel mogelijk grote stappen vooruit te zetten in de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal.

Technisch coördinator

Het jeugdbestuur benaderde Turpijn in de winterstop of hij een rol als technisch coördinator zag zitten. “Er is simpelweg teveel jeugd om zowel het jongens- als meidenvoetbal voldoende aandacht te geven. Daarom heeft de club met mij een specifieke persoon aangesteld die voor de meiden opkomt”, legt Turpijn uit. “Zelf ben ik trainer van de Vrouwen 1 en afgestudeerd ALO, waarmee ik écht een opleiding heb gehad om mijn taak goed te volbrengen. Bovendien heb ik in de jongensafdeling van WV-HEDW gewerkt, dus ik ken de club door en door. Toen het jeugdbestuur vroeg of ik de rol als technisch coördinator op mij wilde nemen, heb ik dan ook direct ‘ja’ gezegd.”

“Wat ik aantrof binnen onze meidenafdeling? Die is gewoon enorm booming, maar mist soms nog wat structuur. Momenteel ben ik met de trainers in gesprek om te bekijken wat zij van mij nodig hebben. Ik merk dat zij de behoefte hebben aan iemand die puur voor de meidenafdeling opkomt. Aangezien ik nu als aanspreekpunt voor deze trainers dien, wordt het in hun werk ook weer een stuk duidelijker. Vervolgens is het aan mij om de jeugdafdeling op een hoger niveau te krijgen, zodat we een bekendere naam worden binnen het meiden- en vrouwenvoetbal.”

Doorstroming

Als hoofdtrainer van Vrouwen 1 heeft Turpijn alleen maar profijt ervan als jeugdspeelsters naar het eerste elftal doorstromen. “Vorig jaar hadden we nog een Onder 19-team, maar afgelopen seizoen niet. Daardoor missen we aankomende zomer doorstroming. Het seizoen ervoor zijn echter vijf spelers uit de Onder 19 in de selectie gekomen, waarvan één direct in het eerste elftal en de rest in het twee elftal. We hebben veel oog voor talentvolle speelsters die het niveau van het eerste elftal al aankunnen, omdat één van de doelstellingen is om zoveel mogelijk speelsters in het eerste elftal te krijgen.”

Uitdagingen

Voor die doelstelling zijn er echter nog genoeg uitdagingen om te volbrengen. “De grootste uitdaging van WV-HEDW is dat we als club te groot worden. Simpelweg hebben we te veel leden en te weinig velden om alles goed te verdelen. Als we drie velden erbij hadden, dan stonden er waarschijnlijk vijf extra meidenteams op de been. Helaas past het niet binnen ons schema. Bovendien organiseert de KNVB het zo dat meidenelftallen altijd op zaterdag voetballen, ongeacht de leeftijdsgroepen, terwijl de jongensgroepen vanaf de Onder 15 naar de zondag gaan. Daarom zijn we bij clubs en de bond aan het peilen of we de hogere meidengroepen naar de zondag kunnen verplaatsen.”

“We willen dat in de jeugdafdeling iedere leeftijdsgroep minimaal twee elftallen heeft. Dat betekent dat in de Onder 17 en Onder 19 nog drie elftallen erbij moeten. Binnen de club is afgesproken dat hiervoor sowieso ruimte wordt gecreëerd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we selectieteams én breedteteams allebei de faciliteiten bieden die ze verdienen. De eerste elftallen gaan we nóg beter inzetten om op te leiden voor het eerste vrouwenteam. Met de tijd en energie die wij erin steken, moet deze club met het eerste team naar de hoofdklasse kunnen”, aldus Turpijn.

Tekst: Jordi Smit
Foto: WV-HEDW

WV-HEDW houdt selectie bij elkaar en geeft jeugd de ruimte

Send this to a friend