‘Stick to the plan’ het devies voor DVVA

Net als vorig seizoen lijkt DVVA even nodig te hebben om op gang te komen. De ploeg van Jeroen Smakman eindigde als laatste in de bekerpoule en verloor ook de eerste twee competitiewedstrijden in de tweede klasse A. Toch is het dit jaar anders, meent Smakman.

Na zijn contractverlenging in mei kondigde hij een evaluatie aan, om van de fouten van vorig seizoen te leren. Tijdens de zomer werd er een nieuw ‘gameplan’ opgesteld door de technische staf. DVVA is veel georganiseerder gaan spelen: van een vrij open speelwijze naar compact staan. “Het spelplan is duidelijk, we weten wat we precies willen en hebben er veel over gesproken. Daar geloven we ook het meest in. In grote delen van de wedstrijd voeren we het goed uit, nu is het zaak om fitter te worden.”

In tegenstelling tot een jaar geleden had DVVA een veel betere voorbereiding. Ook de competitiestart biedt, gekeken naar het vertoonde spel, meer vertrouwen. “Tegen Marken hebben we goed gespeeld en niet verdiend verloren. Ik vond ons niet minder, misschien wel beter. Afgelopen weekend tegen EDO konden we het niet tot het einde volhouden. Wij hebben geen elftal met veel individuele kwaliteiten, dat we de bal bij een geniale voetballer kunnen inleveren die er zo tien inschiet. Wij moeten een goed team zijn. Dat zijn we nu zeventig minuten.”

Ze zijn er op Sportpark Drieburg ook veel meer mee bezig dan vorig seizoen. Wedstrijden worden uitgebreid nabesproken en de beelden worden geanalyseerd. “Het wordt op een hele serieuze manier beleefd. Er wordt prima getraind, we zijn op de goede weg. We doen ook wat we moeten doen, maar zo’n proces moet je over een paar maanden zien. Dat we het bijvoorbeeld langer kunnen volhouden. Onze speelwijze vraagt veel van spelers, dus sommige jongens moeten echt fysiek in orde zijn.”

Er is bewust geen doelstelling voor dit seizoen bepaald. ‘Beter doen dan vorig seizoen’, is ook een holle term, weet Smakman. “Als wij na acht wedstrijden drie punten hebben, zal ik wel vragen waar wij voor gaan spelen. Maar we kunnen ook zo achttien punten hebben. Ik vind dat wij beter waren dan Marken, maar minder dan EDO. Alleen was dat een momentopname. Het belangrijkste voor ons is ‘stick to the plan’. Dat gameplan is constant in ontwikkeling en stellen we elke keer bij.”

Toch valt en staat een hoop bij het behalen van resultaten. Dat zorgt voor vertrouwen in het plan en een positieve sfeer binnen de club. “Zo’n resultaat heeft er ook twee weken ingezeten. Ik wil nog niet teveel gaan hangen aan punten. Natuurlijk moeten we snel een resultaat boeken, anders betaalt al het werk zich niet uit. Ik heb het vertrouwen dat die punten eraan zitten te komen.”

Foto: Jan Vonk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)