Stunt Ajax Vrouwen blijft uit tegen grootmacht Olympique Lyon

De Ajax Vrouwen hebben niet voor een stunt kunnen zorgen in de heenwedstrijd van de laatste zestien in de Women’s Champions League. De ploeg van Benno Nihom verloor op eigen veld met 0-4 van Olympique Lyon. De return over twee weken lijkt hierdoor een formaliteit.

Vooraf werd de Europese grootmacht – Lyon won vijf van de laatste zeven edities van de Champions League – als grote favoriet gezien en dat was in Amsterdam niet anders. Nihom voor een defensievere speelstijl gekozen met vijf verdedigers. Daarmee kon twaalf minuten alles goed gesloten blijven, totdat Amel Majri na een fraaie kapbeweging voldoende ruimte had gevonden voor een schot: 0-1. Een kwartier later werd deze Franse voorsprong zelfs verdubbeld. Selma Bacha schoof een vrije trap langs Lize Kop, die aan de grond genageld stond.

Ajax probeerde haar momenten uit te kiezen om gevaar te stichten, maar de bezoekers werden nauwelijks op de proef gesteld. Elke keer als het publiek opveerde bij een opleving van de Amsterdammers, strandde de aanval in goede bedoelingen. In de hele eerste helft werd er geen schot gelost. Bovendien mocht Kop vlak voor rust de lat boven haar hoofd dankbaar zijn dat die een treffer voor Isobel Christiansen in de weg lag.

Direct na de theepauze werd de keepster geholpen door verdediger Vita van der Linden, die een inzet van de Ada Hederberg van de doellijn haalde. Enkele minuten was de Noorse topspits alsnog trefzeker om er 0-3 van te maken. Lyon nam wat gas terug, maar alsnog kon Ajax hier weinig tegenover stellen. In de 89ste minuut deed Christiansen er een schepje bovenop. Zij bepaalde de eindstand op 0-4.

Over twee weken is de return in Lyon. Morgen (donderdag) de reacties.