Swift deelt Ajax genadeklap uit

In de derby in de zaterdag hoofdklasse heeft Swift voor het eerst in zeven jaar van Ajax weten te winnen. Op Sportpark De Toekomst won de ploeg van Mark Evers met maar liefst 0-5. De bezoekers blijven hierdoor in de race voor een plek in de nacompetitie. Voor de mannen van Jorg Smeets zit het competitieavontuur er zo goed als op. Wat rest is succes in de beker. Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties van onze wedstrijd van de week.

Het gezicht van Jorg Smeets sprak boekdelen na afloop, zijn woorden zeiden genoeg. Smeets: “Voor ons is het seizoen afgelopen. Vooraf had ik aangegeven dat als we niet zouden winnen, het verschil te groot zou zijn om in aanmerking te komen voor een plek in de nacompetitie. En dat is gebeurd dus wat mij betreft is het over.” Het enige wat rest om er nog een enigszins geslaagd seizoen van te maken is het bereiken van de halve finale in de beker (en dus deelname aan de landelijke beker), maar daar moet aanstaande woensdag wel Purmersteijn (koploper zondag eerste klasse A) voor verslagen worden.

Dan zal het moeten scoren, iets waar Ajax tegen Swift volledig in faalde. Kansen kreeg het namelijk voldoende. Swift had toen al lang en breed afstand genomen. De ploeg van Mark Evers scoorde in honderd seconden twee keer. Tussen de achtste en tiende minuut zorgden Ron Rosenhart (op aangeven van Van Wakeren) en Buimer (zijn zeventiende van het seizoen) voor een riante 0-2 voorsprong. Ajax had toen nog geen kans gehad. Smeets: “Het was niet te zien aan mijn ploeg dat we streden voor onze laatste kans na drie nederlagen op rij.”

Voor Evers pakte het allemaal geweldig uit. Evers: “Het is echt een superweek. Eerst plaatsen we ons voor de landelijke beker (7-1 zege op EDO) en nu verslaan we voor het eerst sinds tijden Ajax. We hebben nu al 39 punten. Iets wat Swift op dit niveau nog nooit is gelukt. Echt ongekend. Al ben ik realistisch genoeg om te zeggen dat we natuurlijk nog helemaal niets hebben. De komende wedstrijden zijn tegen concurrenten Noordwijk en Ter Leede. Daarna weten we meer, maar ik ga nu eerst hier van genieten.”

Dat het uiteindelijk 0-5 werd, was geflatteerd. In de laatste tien minuten voor rust liet Ajax drie opgelegde kansen liggen (Van Moerkerk, Kharchouch en Akoy) en ook direct na de hervatting had het moeten scoren. Vooral Van Moerkerk liet een unieke kans liggen. Voor een zo goed als leeg doel schoot hij van dichtbij tegen de rug van Nik Gabel aan. Swift was een stuk zekerder in de afronding. Door twee doelpunten van Jaap Smeeing (weer in een tijdsbestek van twee minuten) stond het in de 66ste minuut ineens 0-4. In de laatste minuut zorgde Dennis Dinkgreve vanaf elf meter (Hazelaar had Munsterman onderuit gehaald) nog voor de 0-5.

Foto Paul Stoeltie | Jaap Smeeing zorgt met zijn tweede treffer voor de 0-4

Zo kan Swift in alle rust toewerken naar de confrontatie met Noordwijk. Het enige smetje was het uitvallen van Lars van den Berg met een opnieuw opspelende hamstringblessure. Hij zal waarschijnlijk het restant van het seizoen moeten missen.

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse. Maandag dus ene uitgebreide samenvatting en de reacties van onze wedstrijd van de week.