Swift fors onderuit in topper tegen Spijkenisse

Swift heeft de topper tegen Spijkenisse moeten bekopen met een harde nederlaag. Op het Olympiaplein gingen de Amsterdammers met 0-4 onderuit. Alle doelpunten van de bezoekers vielen diep in de tweede helft. Door de nederlaag zakt de equipe van Mark Evers naar de vijfde plek in de zaterdag Hoofdklasse.

Er leek weinig aan de hand voor Swift. De ploeg zat prima in de wedstrijd en zat een aantal keer dicht tegen de openingstreffer aan. In de 64ste minuut veranderde alles. Doelman Sieuwerd Teerink blunderde op een schot van Serginio van Axeldongen en de 0-1 voor Spijkenisse was een feit. Na deze treffer zakte Swift als een kaartenhuis in elkaar. “Ik ben voor het eerste echt zwaar teleurgesteld over het karakter dat we toonden. Het is heel teleurstellend hoe je als groep je keeper zo te kakken zet door gewoon niets meer te doen”, was Evers duidelijk.

De belangen waren groot in deze wedstrijd. Swift dat vecht voor een nacompetitieplek en Spijkenisse dat nog in de jacht is op de titel. Het tempo lag vanaf het begin hoog en aan beide zijden ontstonden er al snel goede kansen. Marvin van der Pluijm stuitte voor Spijkenisse twee maal op Teerink en Ron Rosenhart vergat voor Swift een matige terugspeelbal af te straffen.

Vanaf de 19e minuut lag het spel zo’n twintig minuten stil. Grensrechter Dreise viel geblesseerd en hals overkop werd er een vervanger geregeld. Na de onderbreking kwam het eerste wapenfeit van de gasten. Eric Polet schoot van dichtbij tegen ploeggenoot Mike van Dommelen aan. Hierna nam Swift het heft wat meer in handen en was het de gevaarlijkste ploeg. Een inzet van Lionel Frederik spatte uiteen op de kruising paal en lat en Spijkenisse-sluitpost Dyron Bijl redde knap op een vrije trap van Max van Wakeren. De grootste kans voor Swift viel vijf minuten voor de pauze. In een weergaloze aanval kwamen Buimer en in de herkansing Van Wakeren niet voorbij Bijl.

In de tweede helft begon Swift sterk en was het feller in de duels. Tot grote kansen leidde het niet, maar ook aan de overzijde kon Spijkenisse weinig afdwingen. Tot de 64ste minuut. Teerink had geen antwoord op de inzet met een stuit van Van Axeldongen. Evers: “Een megablunder. Ik vond sowieso dat hij niet heel zeker in de wedstrijd zat. Maar goed dat kan gebeuren en daar zal ik nooit iemand voor af vallen.”

Na deze tegenvaller was Swift volledig het spoor bijster. Spijkenisse strafte dit meteen af. Met een prachtige lobje tekende Felino Jardim voor de 0-2. Buimer kreeg hierna nog een mogelijkheid, maar het laatste kwart was verder voor de Zuid-Hollanders. Van der Pluijm, die de paal raakte, had de nekslag al kunnen geven. Acht minuten voor het einde gooide Spijkenisse het duel alsnog op slot. De koud in de ploeg gekomen Daan Bourgonje gaf het leer prima mee aan Van Dommelen, die de verre hoek vond. In de slotminuut maakte Jardim voor een leeg goal de nederlaag nog pijnlijker voor Swift: 0-4.

Evers hield na afloop zijn speech aan de groep meteen op het veld. “Dat doe ik normaal nooit. Maar ik vond dat nu wel nodig. We lieten elkaar zo diep zakken. Dat frustreert me. Donderdag hebben we niet getraind vanwege Koningsdag. Daar stond ik helemaal achter. Maar als je met elkaar afspreekt om niet te trainen, moet je er ook staan als je door een blunder met 0-1 achter komt. Na die goal hebben we elkaar en de club met het slappe spel een beetje voor lul gezet.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.

Verslag: Justin Crombeen

Foto’s: Paul Stoeltie