David Vecht slaat een arm om Bilal El Amrani na de nederlaag tegen Volendam

Swift redt het niet tegen Volendam

Swift heeft het in de nacompetitie niet gered tegen RKAV Volendam. De alles beslissende wedstrijd tegen de hoofdklasser, waar een gelijkspel voldoende was voor promotie naar de hoofdklasse, ging met 3-0 verloren. De laatste twee treffers vielen in blessuretijd.

Na afloop lagen sommige spelers verslagen op het veld. Na weken lang finales gespeeld te hebben ging het als nog mis. Waar een gelijkspel volstond om promotie naar de hoofdklasse af te dwingen ging het in en tegen Volendam mis. Het werd uiteindelijk 3-0. Spits Tijs Boeting riep na afloop: “ Het zat er niet in. Helemaal niet.” Zijn trainer David Vecht was het daar niet mee eens. Vecht: “ Volendam had wel meer de bal maar de wedstrijd was in balans. Er was niets aan de hand tot dat tegendoelpunt.”

Tim Steij (l) druot af na de nederlaag. De hoofdklasse droom is voorbij
Tim Steij (l)en Teddy Jansen druipen af na de nederlaag. De hoofdklasse droom is voorbij.

Daar had Vecht zeker gelijk in. Het was een zeer matig duel waarin beide ploegen geen kansen konden afdwingen. Het gevaar bij Volendam kwam van Rachid El Yakoubi maar zijn acties hadden keer op keer geen goed vervolg. Swift was ook nauwelijks gevaarlijk omdat het team van Vecht niet haar gebruikelijke niveau haalde. Slordig in de passing, zelfs over de korte afstand, en het niet kunnen bereiken van de aanvallers lag daar aan ten grondslag.

Daar was de nederlaag echter niet aan te wijten. Vecht: “ Het zijn individuele fouten die ons uiteindelijk de das om doen. We spelen nu tegen een hoofdklasse club. Daar krijg je geen vijf grote kansen tegen en als je ze dan wel krijgt moet je ze ook afmaken.”

Ook Thomas Goebel kon het verschil voor Swift niet maken
Ook Thomas Goebel (l) kon het verschil voor Swift niet maken

Swift leek zonder problemen de rust te halen. Leek, want  vier minuten voor het rustsignaal ging centrale verdediger Sana Cisse opzichtig in de fout. Waar Swift dacht een vrije trap mee te krijgen, kreeg het er eentje tegen. De prostesten duurden de te lang zodat de organisatie niet goed stond. Toch was er niets aan de hand want Cisse had de bal onder controle in zijn eigen vijfmeter gebied. Waar hij alles had kunnen doen met de bal koos hij voor de enige verkeerde oplossing door hem aan zijn voet te houden. Jaap Molenaar ontfutselde hem de bal en passeerde vervolgens eenvoudig doelman Bogdan Constantin, 0-1.

Het was een dreun. Vecht: “Ook bij die achterstand was er wat mij betreft niets aan de hand.  Volendam was niet gevaarlijk geweest. De tweede helft gingen we iets hoger op spelen en met een paar wijzigingen in onze spelopvatting had ik er alle vertrouwen in.”

Frank van Aartrijk had tot twee keer toe de gelijkmaker op zijn schoen

De tweede helft was voor de ruim 800 toeschouwers een stuk aantrekkelijker. Swift moest komen en deed dat ook.  Er was meer strijd en de schroom hadden de Amsterdammers van zich afgezet. Toch was dat niet voldoende tegen het geslepen Volendam dat er rustig op los counterde. Grote kansen leverde het dan ook niet op.

Na een half uur leek de wedstrijd definitief beslist te worden. Teddy Jansen moest terecht met rood vertrekken nadat hij El Yacoubi hij Molenaar had neergelegd. Yacoubi schoort de toegekende strafschop echter tegen de onderkant van de lat. Het gaf Swift kracht. Invaller ‘ good-old’ Frank van Aartrijk, die sinds Pasen weer mee trainde, kreeg een niet te missen kans. Na een actie van Tim Steij, die eindelijk eens de achterlijn haalde, schoot de normaal gesproken zo trefzekere aanvaller hoog over. Ook drie minuten voor tij kon Van Aartrijk de treffer overhalen. Al was de kans die hij kreeg via Bilal El Amrani en Tim Steij iets moeilijker. Vecht: “ Ik heb altijd geleerd dat je je lichaam over de bal moet houden als je schoot anders gaat hij over.” EN dat gebeurde nu dus ook bij de invaller. Van Aartrijk: “ Ik wilde het niet met de binnenkant van mijn voet doen omdat ik bang was dat hij anders over zo gaan.”

Steij komt net te kort om het doelmam Kees Tol lastig te maken

In de resterende minuten kreeg Volendam voldoende kansen om de  wedstrijd te beslissen. Nadat Yacoubi en Molenaar van dichtbij hadden gemist waren het uiteindelijk toch die spelers die de eindstand op 3-0 bepaalden.

Vecht: “ De teleurstelling overheerst. Het gaat namelijk maar om een ding en dat is winnen. Toch ben ik erg trots op mijn ploeg. AL weken spelen we finales. Tegen VVZ, Zwaluwen’30, Rijnvogels en nu tegen Volendam. We hebben met vandaag er bij 22 punten gehaald uit de laatste negen wedstrijden. Het is jammer dat we het niet af hebben kunnen maken.”