Breukelen Swift eindigde in 2-1

Swift trots ondanks nederlaag

Swift heeft in de zaterdag eerste klasse A zich zelf veel te kort gedaan. In en tegen koploper Breukelen werd met 2-1 verloren. “ We hebben ze in eigen huis vernederd”, sprak trainer David Vecht na afloop. Dat is waar. Punten leverde het echter niet op.

En dat er uiteindelijk geen punten mee naar Amsterdam kwam was mede te danken aan twee onnodige en domme rode kaarten aan Swift zijde. Vlak na rust werd Fabian Munsterman na twee keer geel van het veld gestuurd. Die schade was nog te overzien. Sterker nog. Swift heerste volledig en verdiende de gelijkmaker. Maar toen Mohammed Bouabgha vijf minuten voor tijd ook mocht vertrekken (twee keer geel wegens praten) was het verzet gebroken. Al was er in de slotfase nog hoop toen een tweetal corners nog voor gevaar konden zorgen.

Gesteund door de goede resultaten uit de winterstop (onder andere winst op AFC en Udi’19) ontbrak het de ploeg van David Vecht niet aan enig zelfvertrouwen.  Een aantal omzettingen brachten de ploeg  meer in evenwicht. Bilal El Amrani speelde vanaf rechts op het middenveld en Teddy Janssen is tegenwoordig rechtsback. Met Tim Steij en Bouabgha als spitsen en Fabian Munsterman daar vlak achter heeft meer dan voldoende dreiging. Ondanks dat wist Swift in de eerste helft nauwelijks kansen te creëren. Op een fase vlak voor rust na, toen het vier corners op rij kreeg en een vrije trap van Bouagbha, die door Sieuwerd Teerink goed werd verwerkt, was het schaars met de kansen. Aan beide kanten trouwens. Het veldspel was wel goed verzorgd maarde spitsen werden nauwelijks bereikt. Breukelen kon dankzij de individuele klasse van Tom Kalkhuis wel een voorsprong nemen. De voormalig speler van Chabab krulde de bal onhoudbaar voor doelman Constantin raak.  Het gebeurde allemaal in de tiende minuut. Constantin zorgde er later voor dat diezelfde Kalkhuis niet voor de tweede keer vanuit een dood spelmoment kon scoren door zijn trap net naast te tikken. In de slotfase van het eerste bedrijf kwam Swift goed weg toen Deen van Embricqs een niet te missen kans om zeep hielp.

De tweede helft was nog twee minuten onder weg of de plannen van Swift leken de ijskast in te kunnen. Munsterman kreeg een gele kaart na een zware overtreding op Rick de Langen. Het was zijn tweede. Rood was het gevolg met de aantekening dat zijn eerste gele kaart (duel met Kalkhuis) veel te zwaar bestraft was. Trainer David Vecht: “ We hebben ze echt vernederd in eigen huis. Zelfs met negen man. Al ben ik ook realistisch door die twee rode kaarten. Die van Fabian (Munsterman, red.) was echt onterecht gezien zijn eerste gele kaart.”

Scheidsrechter Arie Kuup gaf twee keer rood aan Swift

Voordat Bouabgha van het veld werd gestuurd (wegens twee gele kaarten voor praten!) was hij absoluut de man van de wedstrijd. Nadat Swift met tien man kwam te staan kreeg hij een rol achter de spitsen. Hij genoot erg veel vrijheid en kon het spel naar zijn hand zetten. Tim Steij kreeg een niet te missen kans van dichtbij maar raakte twee keer de paal. Toen Jacques Castelijns  er twintig minuten voor tijd 2-0 van maakte leek het duel gespeeld maar de veerkracht van de Amsterdammers was groot. Het vlagsignaal vanwege buitenspel (dat zelfs door Breukelen aanhangers werd bevestigd) kon scheidsrechter Arie Kuup er niet van weerhouden om de treffer goed te keuren.

Steij zorgde vijf minuten later voor de verdiende 2-1 en in het resterende kwartier waren er nog voldoende kansen en werd de koploper flink onder druk gezet. Zelfs met negen man mocht Swift nog hopen op de gelijkmaker maar meestal was het doelman Sieuwerd Teerink (de uitblinker aan de kant van Breukelen) die een te groot obstakel bleek.

David Vecht: ” We hebben ze vernederd in eigen huis”

Vecht: “ We hebben het tactisch fantastisch gedaan. Een profclub kan zich aan ons spiegelen. Trotser dan vandaag ben ik nog niet op mijn spelers geweest. Alles klopte gewoon. We hebben ons visitekaartje af gegeven en die nacompetitie gaan we echt wel halen.”