Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: AFC blijft scherp op veranderingen in het voetballandschap
AFC

Top 200 Amateurclubs: AFC blijft scherp op veranderingen in het voetballandschap

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

AFC vinden we ook in 2021 weer bovenaan op de ranglijst terug. Niet alleen speelt het eerste team al jarenlang in de Tweede Divisie, ook voetballen de jeugdteams op hoog niveau. Desondanks vindt Benno Nihom, voorzitter van de jeugdcommissie, dat het altijd beter kan. “Het voetballandschap verandert voortdurend, waardoor je als club scherp moet zijn”, stelt Nihom, die ziet dat de organisatiestructuur van AFC uitstekend ervoor staat. “We hebben een duidelijk beleid en heldere visie, maar daarbinnen kan alles beter. Voor de selectieteams willen we bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan videoanalyse en hadden we dit jaar een pilot met performance trainingen. Bij de niet-selectieteams willen we de interne scouting verbeteren, zodat we nog meer jongens intern kunnen doorschuiven. Op die manier willen we binnen de vereniging stappen zetten.”

Nihom hoopt het niveau van de selectieteams verder omhoog te schroeven, maar vindt het net zo belangrijk om de niet-selectieteams van voldoende middelen te voorzien om optimaal te presteren. “We zorgen bijvoorbeeld ervoor dat elk team zijn eigen trainer heeft. Toen ik jaren geleden Hoofdjeugdopleiding was van AFC, was dat namelijk iets wat ik vaak terug hoorde. Het is qua organisatie natuurlijk een behoorlijke uitdaging om elk team van een eigen trainer te voorzien, maar we vinden het als club simpelweg zeer belangrijk om dit te regelen. Spelers in niet-selectieteams zijn net zo goed onderdeel van onze vereniging en moeten eveneens voldoende krijgen.”

AFC probeert de trainers herkenbaar bij de vereniging te laten rondlopen. “Alle 70 trainers van onze club lopen tegenwoordig in een volledig kledingpakket van AFC rond, waardoor iedereen ziet wie onze trainers zijn. Daar ben ik best trots op.” Met de selectieteams heeft AFC de komende jaren een aantal speerpunten opgesteld. “We hebben met Donovan (van Dam, red.) een fantastische Hoofdjeugdopleiding die een goede balans weet te vinden tussen het presteren in hoge leeftijdsgroepen en het ontwikkelen in lage leeftijdsgroepen. Op lange termijn hopen we meer jongens te laten doorstromen naar het eerste team.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Top 200 Amateurclubs: Zeeburgia groeit in alle facetten

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC
Send this to a friend