TOS Actief Onder 23

TOS Actief in Onder 23-competitie met ‘gouden lichting’

De Onder 23-competitie gaat dit weekend officieel van start. Niet alleen grote clubs als AFC, Purmersteijn en Legmeervogels zijn te bewonderen, ook TOS Actief is van de partij. De Amsterdamse vereniging is ingedeeld in de Derde Divisie tussen clubs als Katwijk, Olympia Haarlem en Zandvoort.

John Schoonderwoert is al tien jaar trots trainer van het team dat zich dit seizoen ‘Onder 23′ mag noemen. De oefenmeester, en vader van een van de spelers binnen het team, stroomde in de jeugdafdeling in. “Als je lid wordt bij de club, moet je iets voor de club terugdoen”, legt Schoonderwoert uit. “Je kunt bijvoorbeeld bardiensten draaien, de kleedkamers schoonmaken, vlaggen, fluiten… Coachen leek mij het leukste om te doen, al fluit ik eveneens en sta ik regelmatig achter de bar. Het is een mooie hobby om te doen, en daarnaast kan je van dichtbij meemaken hoe je zoon zich ontwikkelt.” Hij kreeg al snel door met een bijzonder team te maken te hebben, dat TOS Actief moest behouden. Het was voor de club echter moeilijk om een oplossing voor de toekomst van het elftal te vinden. “Het is belangrijk om de spelers te blijven triggeren om te blijven voetballen bij de club waar ze al zolang zitten. Soms kom je zo’n lichting tegen en dan is het hartstikke zonde als je die weg ziet gaan naar een andere verenging. De Onder 23 was daarom een ultieme manier om de jongens bij elkaar te houden.”

TOS Actief liet de talenten afgelopen seizoen nog op 18-jarige leeftijd in een seniorencompetitie meedraaien om zo nieuwe uitdagingen te creëren. “Op een gegeven moment zie je dat het goede voetballers zijn die op elkaar zijn ingespeeld, maar het mentale gedeelte is ook belangrijk. Dat hebben ze afgelopen seizoen wel geleerd. Dan speel je plotseling tegen gelouterde teams, voormalig eerste elftallen en senioren.” Het voetballen tussen deze teams bracht de spelers soms harde lessen bij. “Het is altijd vervelend als dertiger om door een jochie van 18 jaar gepiepeld te worden. Daarom kregen de jongens wel eens een flinke schop of duw terug na een actie. In de loop van het seizoen hebben de jongens echter veerkracht getoond, waardoor je merkt dat deze talenten veel in hun mars hebben.”

Schoonderwoert hoopt zijn spelers dit seizoen weer nieuwe lessen bij te brengen. De oefenmeester omschrijft zichzelf als een people manager. “Ik ben nogal een mensenmens, waardoor ik het trainen op techniek vaak op de tweede plaats zet. Vaak merk ik dat er een stukje mentaliteit ontbreekt: een goede voorbereiding in je hoofd om zo’n wedstrijd te spelen.” Die concentratie zullen de spelers dit seizoen nodig hebben, want het wordt zeker niet eenvoudig voor TOS Actief. “We springen dit seizoen écht in het diepen. Net zoals de andere teams weten wij niet wat we de komende periode gaan tegenkomen. Zaterdag spelen we tegen Katwijk, zeker geen misselijke tegenstander. Maar hoe je ervoor staat kun je alleen weten als de wedstrijd klaar is. Het wordt direct D-Day. Katwijk blijkt een behoorlijk goed team te zijn met veel BVO-ervaring. We zullen zien welke tegenstand we kunnen bieden.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: TOS Actief

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)