Van de voorzitter: Ronald van Teeffelen (ASV LEBO)

Voor buitenstaanders is het niet altijd duidelijk hoeveel er komt kijken bij het runnen van een voetbalclub. Een voorzitter krijgt met allerlei zaken te maken die het grote publiek niet ziet. Elke week krijgt een beleidsbepaler de kans zijn/haar plannen uit te lichten. In deel 3 ASV LEBO-voorzitter Ronald van Teeffelen. “Zaalvoetbal is veel spannender en interessanter om naar te kijken dan veldvoetbal.”

Amsterdam kweekvijver voor zaalvoetbal

Enige tijd geleden was een delegatie van het Canadese ministerie van Onderwijs te gast bij het Amsterdamse Calvijncollege. Naast onderwijs hadden zij ook belangstelling voor sport. Ajax stond op het verlanglijstje, maar was vanwege het strakke schema niet mogelijk. Een alternatief was snel gevonden: een wedstrijd van ASV LEBO 1 in de Eredivisie zaalvoetbal. Wat bleek? De Canadezen vonden de wedstrijd sensationeel en net zo aantrekkelijk als hun nationale sport ijshockey. Over Ajax hebben we het niet meer gehad. Op hun vraag waarom zaalvoetbal niet veel populairder was in Nederland, moest ik helaas het antwoord schuldig blijven.

Weleens een zaalvoetbalwedstrijd op het hoogste niveau gezien? Misschien waren die Canadezen wat overdreven vriendelijk, maar ik kan ze geen ongelijk geven. Zaalvoetbal is veel spannender en interessanter om naar te kijken dan veldvoetbal. Het baltempo ligt veel hoger. Er wordt aanzienlijk meer gescoord. Het spel golft op en neer. En er zijn vaak prachtige technische hoogstandjes te bewonderen.

Tóch is er niet veel publieke belangstelling. Ook niet in Amsterdam, terwijl Amsterdam toch gezien kan worden als dé kweekvijver voor zaalvoetballers. Vrijwel het hele eerste team van LEBO bestaat uit Mokummers en het hoofdstedelijk gehalte is ook hoog bij andere toonaangevende clubs in de Eredivisie, zoals FC Marlène en Hovocubo. De afgelopen drie seizoenen speelde er minstens één Mokums team in de finale van de play-offs. En de finale van het seizoen 2015/2016 was zelfs een volledige hoofdstedelijke aangelegenheid met ASV LEBO als winnaar.

De clubs in de Eredivisie Zaalvoetbal willen iets doen aan het gebrek aan publieke belangstelling. Daarom hebben zij zich in 2017 verenigd in de Coöperatie Eredivisie Futsal. Op de bijbehorende website zullen voor het komend seizoen zoveel mogelijk wedstrijden uit de Eredivisie live te streamen. LEBO deed dat overigens ook al met de thuiswedstrijden uit het afgelopen seizoen. Op onze website en Facebookpagina zijn ook nog samenvattingen van de thuiswedstrijden van vorig seizoen terug te vinden.

Kijken we vooruit naar komend seizoen, bijvoorbeeld op teletekst 847, dan lijkt er veel veranderd. Naast oude bekenden ASV LEBO, FC Eindhoven, FC Marlène, Hovocubo, Groene Ster, TPP Rotterdam en ZVV Volendam valt een reeks nieuwe namen op. Zeemacht en White Stones zijn beide debutanten op het hoogste niveau. ZVV Eindhoven is na een jaar afwezigheid weer teruggekeerd. Futsal Apeldoorn is een fusie van WSW Apeldoorn en Pro Futsal Club. En Tigers Roermond heette vorig jaar nog Amicitia. Het belooft een prachtig seizoen te worden met landskampioen Hovocubo als de te kloppen ploeg.

Neem eens een kijkje op onze website of die van de Coöperatie Eredivisie Futsal en bekijk een samenvatting en volg eens via de livestream een wedstrijd. Of nog beter: bezoek een wedstrijd van ASV LEBO 1! Onze thuiswedstrijden vinden plaats op vrijdagavond en starten om 20.30 uur, in het Calvijncollege waar we nauw mee samenwerken. De eerste is direct al een topper tegen drievoudig landskampioen FC Marlène op 14 september. Wellicht tot dan!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)