Home / Algemeen / Van der Zee ziet belangrijke rol voor KNVB in discussies over toekomst zondagvoetbal

Van der Zee ziet belangrijke rol voor KNVB in discussies over toekomst zondagvoetbal

De afbrokkeling van het zondagvoetbal is ook voor de KNVB een hoofdpijndossier geworden. In zijn wekelijkse column stelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, op de website van de voetbalbond de vraag: ‘blijven we met ons gezicht naar het verleden voetballen en de rug naar de toekomst, of weten we alsnog een gezamenlijke mogelijkheid te vinden?’

In het district West 2 vinden momenteel inloopavonden plaats om de toekomst van het zondagvoetbal te bespreken. Daarbij worden vaak drie opties genoemd: alles bij het oude laten, met de kans dat het zondagvoetbal zal uitsterven, het mengen van het zaterdag- en zondagvoetbal of meer de nadruk leggen op regionaal indelen waardoor er minder hoeft te worden gereisd. “Als je het aan mij vraagt, voegen we daar nog een extra optie aan toe: we nemen afscheid van het traditionele zaterdag- en zondagvoetbal en gaan voor een veel vrijere competitievorm met vier speeldagen”, zegt Van der Zee in zijn column.

Zo stelt de directeur amateurvoetbal voor het pupillenvoetbal te verplaatsen naar de zondagochtend – iets wat in delen van het land al gebeurt – en de Onder 16, 17 en 18 laten voetballen op vrijdagavond. “Pubers die willen voetballen kunnen zo op zaterdag een gat in de dag slapen of geld bijverdienen”, legt hij uit. “Koekkoek, zullen de meeste clubbestuurders bij het idee alleen al denken. Toch ben ik ervan overtuigd dat een dergelijke opzet van de competitie beter aansluit op de toekomst dan het voetbal te blijven organiseren op basis van de wetenschap van honderd jaar geleden. Toen de wereld er volstrekt anders uitzag en je lid werd van een vereniging omdat je vader en moeder zo beslisten op basis van geloof of levensovertuiging. Inmiddels draait de wereld om Netflix en Youtube en bepaalt de consument het liefst zoveel mogelijk zelf wanneer hij kijkt, speelt en geniet.”

Die wereld staat, volgens Van der Zee, veraf van de discussies die nu gevoerd worden over het zondagvoetbal. Daar is veel weerstand tegen de opties, zijn sterk uiteenlopende zienswijzen en worden de noppen diep in het zand gezet. “Voor mij telt maar één vraag: blijven we met ons gezicht naar het verleden voetballen en de rug naar de toekomst, of weten we alsnog een gezamenlijke mogelijkheid te vinden? Anders gezegd; durven de bestuurders het gesprek met hun leden aan te gaan en echt naar ze te luisteren?”

De sleutel hiervoor zou in de handen kunnen liggen van de KNVB. “Alhoewel ik niet voor de muziek wil uitlopen, is het volgens mij een utopie om te denken dat verenigingen onderling tot een positief alternatief zullen komen”, denkt Van der Zee. “Het is daarom verstandig dat het amateurvoetbal daadkracht en leiderschap van de bond heeft gevraagd om de uiteindelijke knoop door te hakken. Met 130 jaar zaterdag- en zondagvoetbal geen weekendklusje, maar er rest ons bij de bond waarschijnlijk geen andere optie.”

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)