Van Garderen (FC Aalsmeer) probeert rust te bewaren: “Mensen moeten reëel zijn”

In ‘de sterkste eerste klasse in jaren’ is FC Aalsmeer door vijf nederlagen op rij in de gevarenzone beland. Terwijl de druk door de buitenwereld wordt opgevoerd, blijft trainer Cor van Garderen rustig. “Het is erg belangrijk dat we nu overleven.”

Als geen ander weet Van Garderen dat zo’n slechte reeks ook iets met een trainer doet. “Ik heb natuurlijk het een en ander meegemaakt, dat je rustig moet blijven. Je ziet dat bepaalde mensen eromheen rare dingen gaan doen.” De oefenmeester wijst daarvoor naar de lokale pers, die volgens hem behoorlijk kritisch (en ongegrond) is. “Ze weten niet wat de achtergrond is van bepaalde keuzes”, zegt hij, waarna een voorbeeld volgt. “Al jaren lopen we bij Aalsmeer te roepen: we moeten meer eigen talenten hebben. Als je dan zo’n talent brengt, in de persoon van Daan Vaneman, kan dat goed en fout gaan. Dat is inderdaad mijn verantwoordelijkheid. Maar je moet blij wezen dat er weer zo’n jongen bijkomt.”

Vaneman, overgekomen uit de jeugd, werd voor de leeuwen gegooid omdat Van Garderen veel moest schuiven vanwege absenties. Dat komt de automatismen in het veld niet ten goede en maakt het voor een jong talent lastiger om aan het niveau te wennen. De selectie herbergt immers al veel spelers die nog aan het eerste klasse-niveau moesten wennen. “Ik heb ook altijd gezegd dat we ons moeten blijven ontwikkelen naar een stabiele eersteklasser. Juist dan is het de kunst om met z’n allen erachter te blijven staan.”

Hij ziet de slechte resultaten overslaan op de spelersgroep. Volgens hem zijn er – op de wedstrijd tegen DHSC na, want toen kreeg Aalsmeer ‘alle hoeken van het veld te zien’ – twee oorzaken voor de huidige reeks: persoonlijke fouten en een volle lappenmand. Zo zijn sterkhouders Berry Kramer (slepende voetblessure) en Sander Aznar Martinez (knieblessure) al geruime tijd afwezig. “Maar op een gegeven moment moet je ook ophouden met je daarachter te verschuilen. Degenen die wel spelen, moeten het laten zien. Je probeert wat dingen, maar dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Alleen als het goed gaat. Ik weet ook wel dat het zo werkt.”

Inmiddels staat FC Aalsmeer op de twaalfde plek, wat aan het eind van de rit nacompetitie betekent. Van Garderen hoopt dat vijf zeges in de resterende elf wedstrijden voldoende is om veilig te zijn. Dat begint komend weekend met de streekderby tegen concurrent CSW. “Het is erg belangrijk dat we nu overleven. Na de eerste overwinning krijg je weer wat meer zelfvertrouwen, wordt het ook iets rustiger. En mensen moeten reëel zijn. Maar ze denken ook uit clubgevoel en dat respecteer ik.”

Foto: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)