Home / Algemeen / Van Leeuwen (Pancratius zaterdag): “Geen moment in paniek geraakt”

Van Leeuwen (Pancratius zaterdag): “Geen moment in paniek geraakt”

Vol vertrouwen kondigde Patrick van Leeuwen aan dit seizoen met het zaterdagelftal van Pancratius voor het kampioenschap te gaan. Na de eerste periode staan de Badhoevedorpers, na een stroeve start, gedeeld tweede, maar wel acht punten achter koploper Kagia. “Het is geen best-of-the-rest.”

De woorden van Van Leeuwen klonken voor meerdere mensen verrassend. Toch was het een bewuste doelstelling. “Je kan zeggen: ik ga voor het linkerrijtje of rechterrijtje, maar ik wil gewoon kampioen worden. Dat wil iedereen, toch?”, stelt hij. Bovendien haalt hij vertrouwen uit vorig seizoen, toen Pancratius ook uit de startblokken schoot en bijna een periodetitel pakte. Daarna kwam de klad erin. “We raakten een paar belangrijke spelers kwijt door blessures. Uiteindelijk bleven we er ternauwernood in. Toch zijn we als ploeg geen moment in paniek geraakt. Ook nu niet.”

Met het ‘nu’ doelt de oefenmeester op de competitiestart van dit seizoen. Alles liep op rolletjes – Pancratius won alles in de voorbereiding en districtsbeker – totdat de derde klasse B van start ging. Van Stormvogels werd in de laatste minuut met 1-2 verloren, Kagia was de Badhoevedorpers in de tegenaanval te slim af. De 5-1 nederlaag vond Van Leeuwen geflatteerd. Toch begon hij licht te twijfelen. Een andere formatie – Van Leeuwen koos voor 4-4-2 “want ik vond dat wij niet echt vleugelspelers hadden” – bleek toch niet het gewenste effect te hebben.

Na de twee nederlagen op rij greep hij terug op het oude recept: 4-3-3. Sindsdien zijn we zes wedstrijden verder en werden er zestien punten gepakt. Het resulteerde na de eerste periode in een gedeeld tweede plek, samen met DEM. “Dit hadden wij tot nu toe niet verwacht. We staan iets hoger dan ik had gedacht. De sfeer is goed, we hebben een goede mix met ervaren spelers en jonge talenten, de mentaliteit is goed, de koppies staan de goede kant op. Als dat zo blijft, zijn wij moeilijk te verslaan. Ik weet wat we kunnen.”

De doelstelling ‘kampioen worden’ is inmiddels bijgesteld naar een periodetitel. “Dat moet ook haalbaar zijn. We hebben het uitgesproken en de groep is het daarmee eens.” Toch houdt Van Leeuwen ergens hoop op de hoofdprijs. Dat het nog foutloze Kagia inmiddels ver uit zicht is, maakt voor hem weinig uit. Er zijn immers nog achttien wedstrijden te spelen. “Het is geen best-of-the-rest. Ik weet honderd procent dat zij steken zullen laten vallen. Een kampioenschap is dus nog haalbaar. Maar wij moeten wel naar onszelf blijven kijken en onze eigen wedstrijden winnen.”

Foto: Hans van Beek