Mohamed Chih - Foto Orange Pictures

Van pleintjesvoetbal naar het veld, de zaal en weer het veld. Liefhebber Mohamed Chih sluit aan bij DCG

Mohamed Chih richtte zich eventjes op het zaalvoetbal toen hij als prille twintiger koos tussen het veld en de zaal. Maar, oude liefde roest niet. De Amsterdammer houdt van de zaal, dat staat buiten kijf. Als z’n voeten spreken, dan is de herinnering aan de gymzaal direct zichtbaar. Dat de voormalig voetballer van OFC hoopt één van de hoofdrolspelers bij DCG in de zondag tweede klasse te gaan worden, mag eigenlijk (g)een wonder heten.

Iniesta, Messi en Ronaldo

In de zaal wordt vaak veel dynamischer gespeeld. Voetballers zijn tijdens de positie- en partijspelen altijd in beweging. Wat dat betreft, kunnen veldvoetballers echt nog veel van het zaalvoetbal leren. In de zaal krijgen voetballers daarnaast veel meer balcontacten en dus een beter balgevoel. Daarbij worden ze gedwongen om continu snel te handelen en het spel steeds te verplaatsen. Beheerst een voetballer dat goed in de kleine ruimte, dan heeft hij daar op het veld alleen maar profijt van. Niet voor niets zeggen grote spelers als Iniesta, Messi en Ronaldo dat ze op de kleine veldjes het voetballen hebben geleerd. Chih herkent dit: “Het is heel technisch en ik ben een technische speler. En de intensiteit is mooi, je kunt geen moment verslappen.”

Creativiteit

Chih weet precies wat het spelletje voor hem zo mooi maakt. Hij kan met een bal dingen die weinig voetballers hem nadoen. Openingen creëren, schijnbewegingen op momenten dat je het niet verwacht, mooie aannames. Het is de Amsterdammer ten voeten uit. Op het veld ambieert hij de ‘nummer tien’ positie, maar zijn creativiteit kan hij eveneens kwijt op de flanken.

Na een goed gesprek met DCG trainer-coach Ibrahim el Mahdioui was het voor Chih duidelijk. ,,De trainer vindt het prima dat ik mijn zaalvoetbalcarrière combineer met het veldvoetbal bij DCG. We trainen en spelen op verschillende dagen. In principe zal het geen problemen opleveren op de zondagen.”

DCG

Tamelijk onverwacht sloot de Amsterdammer, die in de buurt van DCG woonachtig is, aan bij de DCG- selectie. ,,Ik ben gaan zaalvoetballen en had het veldvoetbal even links laten liggen. Ik stond wel ingeschreven bij OFC dit seizoen, maar ik heb geen training bijgewoond of wedstrijd gespeeld. Er gebeurde daar zoveel, dat ik pas op de plaats heb gemaakt. Het seizoen daarvoor zat ik wel bij de selectie en heb ik ook meegedaan in de Derde Divisie. Ik speelde alles.”

Terug op het veld, in combinatie met zaalvoetbal. Geen unieke situatie, maar het spel is anders. ,,Ik ben een passende speler. Die passt vanuit het middenveld. Geen vechter. En op dat moment benut je mijn kracht als de toekomstig middenvelder van DCG ook het beste. In de zaal ben ik veel aan de bal. Dat ligt mij wel. Maar op het veld ga ik het natuurlijk ook laten zien.”

Vertrouwde grond

Chih, inmiddels drieëntwintig jaar, begon als E-pupil bij VVA Spartaan in Nieuw West. ,,Ik heb daar tot en met de C-junioren gespeeld. Daarna ben ik overgestapt naar de BVO Volendam. Ik heb in Volendam twee seizoenen gespeeld.” Avonturen bij EDO in Haarlem en de BVO ADO Den Haag volgden, waar hij inmiddels bij de O19 was aangeland. Zijn voetbalavontuur voerde Chih via Hoofddorp naar OFC in Oostzaan. Dit seizoen is Chih op terug op vertrouwde grond in Amsterdam.

Mohamed Chih in het Hoofddorp shirt

Doelstelling

,Het gaat bij mij ook om de gezelligheid. Bij DCG staat er een grote selectie, maar iedereen is er vriendelijk. Er is een goede omgang met elkaar. Ik heb een training meegedraaid, vooral voor de kennismaking. Het is een mooi team. Ik ga knokken voor mijn plek bij DCG, dat is ook mijn kracht. Ik houd van concurrentie. Ik ken de zondagcompetitie redelijk, ik ging weleens kijken. Ik heb ook vrienden bij ZSGOWMS, ook een goede ploeg. Hun niveau is goed, met een paar zeer goede voetballers. DCG wil voetballen, maar er zijn ook tegenstanders die snel de lange bal hanteren. Dan moet ik voor de oplossing gaan zorgen om dat te voorkomen. Ik ben een winnaar, zo zit ik erin. Ik ben absoluut klaar voor het spelen in de tweede klasse. De doelstellingen die zijn gezet ben ik tevreden over. DCG wil kampioen worden, promoveren naar de eerste klasse. Daar heb ik zin in en ik merk dat iedereen gretig is.”

Archief foto Hoofddorp: Minke Wiggerink

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)