SDZ-trainer Ron van der Velde.

Verademing Van der Velde in Castricum

Ron van der Velde (53) zat sinds 2011 zonder club. De ras Amsterdammer werd toen ontslagen bij DCG en vervangen door Ton Ojers. Na meer dan 15 jaar werkzaam te zijn geweest in Amsterdam is hij nu hoofdtrainer van zaterdag eerste klasser FC Castricum. “Een verademing als ik het vergelijk met Amsterdam.”

Die verademing komt voorlopig nog niet door de resultaten. Als promovendus heeft Castricum duidelijk aanpassingsproblemen. Na tien duels heeft Van der Velde pas drie punten gehaald. Van der Velde: “Dit niveau zijn ze niet gewend. Vorig jaar zijn ze kampioen geworden en ik heb een elftal met spelers die hier al hun hele leven spelen. Aan het begin van het seizoen had ik dertig man voor twee elftallen. Dat is niet veel. Maar ik klaag niet hoor. Ik heb het echt fantastisch hier.”

Foto Han de Swart, huisfotograaf FC Castricum

Van der Velde (53) begon zijn trainersloopbaan bij DRC. Daarna volgde Voorland en Zeeburgia. Bij die laatste club was hij maar liefst tien jaar werkzaam. Bij DWS en ZTS was hij maar kort de hoofdtrainer en bij DCG werd hij dus in december 2011 ontslagen. Daarna kwam er ene hele tijd niets tot dat hij door zijn neef werd geattendeerd op Castricum. Van der Velde: “Ik kende die club helemaal niet. Radjin de Haan vertrok plotseling naar Tripoli de hoofdstad van Libië om daar hoofd jeugdopleiding te worden. En toen heb ik gewoon de voorzitter van Castricum gebeld. Die wist ook nog van niets. Dat was op een zondag en op dinsdag had ik een gesprek. Twee dagen later nog eentje en toen waren we er uit! Het ging allemaal heel snel.  Ik ben daarna op vakantie gegaan en toen ik terug kwam waren ze al twee weken in training.”

Over de resultaten valt natuurlijk het nodige te zeggen maar duidelijk  is wel dat Castricum er niet florissant voor staat. Van der Velde: “Vorig seizoen hebben ze meer dan 70 doelpunten gemaakt dus ik dacht dat dat wel goed zat. Later hoorde ik dat ze daar wel heel veel kansen voor nodig hadden. Nu in de eerste klasse moet een kans gewoon een goal zijn. In het begin verloren we vaak met dikke cijfers dat hebben we nu niet meer. We beginnen steeds meer te wennen en we betalen niet hier hè! Ze moeten hier gewoon contributie betalen. Dat is wel een verschil met sommige andere clubs. We moeten stappen maken. Als we straks derde van onder staan doe we het goed en dan moeten we ons zien te handhaven via de nacompetitie.”

Foto Han de Swart: Ron van der Velde (l) na het gelijkspel tegen Swift (1-1)

 

Onlangs zag Van der Velden de wedstrijd tussen Breukelen en Barneveld. Van der Velden: “Dat is toch wel een paar maatjes te groot voor ons. Dat zijn dan ook de favoerieten voor de titel wat mijn betreft. Swift en Zwaluwen’30 zitten daar net iets onder. Tussen die vier zal het gaan.” Voor Castricum geldt dus een ander doel. Plaats twaalf en dan handhaven via de nacompetitie.

Van der Velden heeft een contract tot het eind van het seizoen bij Castricum  Gezien zijn enthousiasme zou daar zo maar eens een seizoen bij kunnen komen. “Het is wel een verademing om hier te werken als ik het vergelijk met Amsterdam. Iedereen is altijd op trainen, zijn op tijd en er is weinig gezeur. Zelfs nu de prestatie niet goed zijn. Ik vind het echt fantastisch hier en heb het erg naar mijn zin. Het is een mooie club en ik werk er met veel plezier.”

Zaterdag gaat Castricum op jacht naar haar eerste overwinning als het thuis speelt tegen middenmoter Roda’46 uit Leusden.

Foto’s Han de Swart, huisfotograaf FC Castricum

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)