Home / Algemeen / Vernietigend rapport over beloftenteams in Tweede en Derde Divisie

Vernietigend rapport over beloftenteams in Tweede en Derde Divisie

Liefst 89% van de clubs uit de Tweede-, Derde Divisie en Hoofdklasse wil geen beloftenteams in de competitie. Bovendien is de helft (50%) tegen doorstroming naar de Jupiler League. Dat is de uitkomst van een onderzoek die de Coöperatieve Vereniging Tweede Divisie, het Centraal Orgaan Hoofdklassen en de Belangenvereniging van Amateurvoetbalverenigingen hebben uitgevoerd.

Het onderzoek is gebaseerd op twee enquêtes: eentje vooraf (voor de verwachtingen) en na het eerste seizoen van de divisies. De clubs in de top van het amateurvoetbal zijn niet blij met de wijzigingen die zijn aangebracht in de voetbalpiramide. “De resultaten laten niets aan duidelijkheid te wensen over”, zegt Willy Sticker, voorzitter van de CVTD. “Clubs zien hun inkomsten uit recettes en horeca fors dalen door het gebrek aan publieke belangstelling voor wedstrijden tegen beloftenteams. Daarnaast is het spelen tegen een beloftenteam in een leeg stadion of op een veldje achteraf onaantrekkelijk en spelen beloftenteams met andere spelregels wat competitievervalsing in de hand werkt.”

Door de ervaringen van dit seizoen is de weerstand alleen maar gegroeid onder de amateurclubs. Zij zien het bovendien ook niet zitten om te promoveren naar de Jupiler League. In de Tweede Divisie is liefst 75% hierop tegen. “Promoveren wordt dan ook niet gezien als een beloning voor een prestatie maar als een straf. Het spelen in de Jupiler League wordt als onaantrekkelijk gezien door het gevaar voor verlies van identiteit en het risico dat smet het spelen in de Jupiler League de financiële continuïteit van de club op het spel wordt gezet”, luidt het onderzoek. Ook is driekwart van de ondervraagde clubs tegen de verplichte contracten.

Het onderzoek komt vlak voor een evaluatie van de KNVB van het eerste seizoen van de Tweede en Derde Divisie. “De KNVB gaat de komende weken ook zelf de veranderingen evalueren door de clubs hierover te bevragen”, vertelt Jaap Bisschop, voorzitter van de BAV. “Het zou raar zijn als die tot andere resultaten komt. Als de KNVB echt naar de clubs wil luisteren, dan weet het wat het te doen staat.”

Foto boven: Jos Spitteler (AFC speelde dit seizoen in de Tweede Divisie onder andere tegen Jong Vitesse)

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC
Send this to a friend