Verrassende comeback AMVJ levert een punt op bij Buitenveldert

Na vijftig minuten, en een 3-0 voorsprong voor Buitenveldert, zullen weinig toeschouwers nog iets hebben gegeven voor de kansen voor AMVJ. Trainer Ricky Kumar gokte op een alles-of-niets-offensief en kreeg met een verrassend gelijkspel naar zijn gevoel toch ‘alles’. Met een 3-3 gelijkspel verdeelden beide ploegen de punten tijdens de start van de zaterdag tweede klasse A.

Tijdens de rust was Kumar boos; dat liet hij merken ook. “Ik heb gelijk twee keer gewisseld en ik zei tegen de jongens: ‘als ik er zes of zeven kan wisselen, had ik dat ook gedaan’.” Zijn ingreep was ook nodig, want in de eerste helft lieten de Amstelveners zich op alle fronten aftroeven. De vroege openingstreffer van Buitenveldert was een schrijnend voorbeeld hiervan. Centrale verdediger Oussama van Geene kreeg alle tijd om op te bouwen, mocht vervolgens een vrije oversteek maken naar het vijandelijke doel en daar op aangeven van Akke Pennin de 1-0 maken.

Na een halfuur verdubbelden de Amsterdammers de voorsprong. De mee opgekomen linksback Bryce Touw kon een lage voorzet van spits Kiefer Smis (overgekomen van Hellas Sport, red.) in het lege doel lopen: 2-0. Als de thuisploeg in het restant van de eerste helft iets zorgvuldiger was geweest in de buurt van het doel, had de wedstrijd nog voor de rust beslist kunnen worden. Kumar: “We hebben zo’n goede voorbereiding gehad en dan beginnen we zo. Het was niet best aan onze kant. Is het spanning, heb ik verkeerde keuzes gemaakt? Ik weet het niet.”

Met twee wissels en een andere tactiek (3-3-4, “volle bak, extra spits erbij”) hoopte AMVJ iets te forceren. Onoplettendheid werd direct na de theepauze keihard afgestraft door Nerivio Kasanwirjo (3-0) en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Toch slaagden de bezoekers erin iets terug te doen. Bram van der Driest benutte een strafschop voor de 3-1.

Op dat moment sloop er een stukje angst in de jonge spelers van Buitenveldert. De thuisploeg kon niet meer onder de druk uitvoetballen. “We konden de bal voorin niet meer vasthouden, moesten overtreding op overtreding maken. Je weet dat AMVJ een ploeg is die er een vechtwedstrijd van wil maken, daar gaan wij in mee. Dan zie je dat zij dat beter kunnen”, zag trainer Wilfred den Breejen. Buitenveldert speelde AMVJ ook volledig in de kaart met veel onnodige overtredingen en balverlies. “Verschrikkelijk, schandalig. Ballen in alle haast weggooien en zomaar inleveren. Dat is goedkoop balverlies. Ik vind dat je daar veel slimmer mee om moet gaan.”

Na ruim een uur spelen hadden de bezoekers zelfs de aansluiting te pakken door een treffer van invaller en nieuwkomer Tim Reuvekamp (Legmeervogels 2): 3-2. Het ‘beuken, vliegen, rennen’ waar Den Breejen het spel van AMVJ meer vergeleek, leverde prompt succes op. Nog geen twee minuten na de 3-2 ging Touw, maker van de 2-0, enorm in de fout door onder het oog van de Engelstalige scheidsrechter Dennis Frijn te vloeren. Opnieuw werd de bal op de stip gelegd, wederom was Van der Driest trefzeker: 3-3.

Buitenveldert was het helemaal kwijt en slaagde er niet meer in om een fatsoenlijke mogelijkheid te creëeren. Den Breejen was ‘doodziek’: “Je speelt een wereldwedstrijd en ziet het vervolgens gewoon wegvallen. Tja, wat kan ik zeggen. 3-0 voor, je moet deze winnen.” AMVJ had de 3-0 achterstand weggepoetst en ging zelfs op zoek naar de 3-4. Zover kwam het niet en dat zou ook niet verdiend zijn geweest. Kumar: “Punten in de tas, snel wegwezen en dit seizoen hier niet meer terugkomen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.