‘ Versterkte promotie ’ hangt af van keus beloften teams

Meldden wij vorige week in een column nog dat komend seizoen het jaar van de waarheid gaat worden voor alle clubs in verband met de versterkte promotie. Of dat echt zo is hangt af van de 22 beloften teams. Voor 1 maart moeten zij uitsluitsel geven aan de KNVB over hun toekomst. Voor de enige clubs waar komend seizoen echt iets op het spel staat zijn de clubs uit de Topklasse.

Met de komst van de landelijke divisie (18 teams) was het zeer aannemelijk dat er een versterkte promotie zou gaan plaatsvinden. Doordat de Topklasse (zaterdag en zondag) wordt uitgebreid van zestien naar achttien teams vallen er dus 22 plekken te vullen. Deze worden allemaal ingenomen door de beloften teams. Van een verstrekte promotie is voorlopig dus geen sprake. Tenzij een club afziet van de mogelijkheid om in te stromen in het amateur voetbal. Pas dan zal er spraken zijn van extra promotie plaatsen.

De Landelijke Divisie bestaat straks (2016/2017) uit de nummer een tot en met zeven uit de Topklasse en vier beloften teams. De Topklasse krijgt er zowel op zaterdag als zondag vier beloften teams bij. De hoofdklasse zal zelfs worden aangevuld met tien teams van betaald voetbal clubs.

Voetbalpiramide KNVB

In de nieuwe plannen zijn ook de promotie/degradatie regelingen al opgenomen voor de landelijke klassen. Uit de Jupiler league degradeert een team die zal worden vervangen door de kampioen van de landelijke divisie. De nummer achttien degradeert daar uit. De kampioenen van de Topklasse promoveren. De nummers zestien en zeventien uit de landelijke divisie strijden samen met de periodekampioenen uit de Topklasse om een plaats in de landelijke divisie.

De hoofdklasse bestaat in het seizoen 2016/2017 gewoon, zoals het nu is, uit veertien teams. De drie hoofdklassen (dus 42 teams) worden op zaterdag samengesteld door de vijf kampioenen van de eerste klasse, zeven verliezers van de nacompetitie tussen de Topklasse/Hoofdklasse, achttien clubs die al in de hoofdklasse uitkwamen, zeven winnaar van de nacompetitie tussen de hoofdklasse en de eerste klasse en vijf beloften teams.

Voor de zondag hoofdklasse (ook 3 x 14 teams) ligt de verdeling iets anders. De drie klassen zullen worden samengesteld door zes kampioenen uit de eerste klasse, zeven verliezers van de nacompetitie tussen topklasse/hoofdklasse, achttien teams die al in de hoofdklasse speelden en de zes winnaars van de nacompetitie tussen de hoofdklasse/eerste klasse en vijf beloften teams.

Voor de klassen daaronder verandert er dus niets. Tenzij…. een club uit het betaalde voetbal zich niet inschrijft voor de nieuwe opzet. Mocht dat gebeuren dan zullen er slechts enkele plaatsen vrijkomen. Plekken die door clubs uit hele land kunnen worden ingenomen. De kans dat er straks dus een extra club uit ons district promoveert is dus bijna te verwaarlozen.

Mathijs Groenewoud

Foto KNVB: Michael van Praag en Bert van Oostveen tijdens de vergadering op 2 december

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)