Vlijmscherp Ajax ook te sterk voor Urk

Drie wedstrijden in zeven dagen: drie keer winnen, dertien keer scoren en nul doelpunten tegen. Ajax heeft de smaak flink te pakken. De ploeg van Jorg Smeets versloeg Urk met 4-0 en klimt naar de tweede plek in de zaterdag Hoofdklasse B.

In het begin kregen de Amsterdammers al een paar goede kansen om de score te openen. Nadat Ricardo Fransberg en Kenneth Misa Danso in kansrijke positie faalden, gaf het vrouwelijke arbitrale trio de thuisploeg in de veertiende minuut een goedkope strafschop omdat Misa Danso licht werd vastgepakt. Fransberg schoot deze echter zo slecht in dat deze uitgelezen mogelijkheid op een openingstreffer niet werd verzilverd.

Een klein kwartier later haalde de spits alsnog zijn gram door met een geplaatste kopbal de 1-0 op het scorebord te brengen. Net als tegen Huizen (5-0) en Zuidvogels (4-0) voetbalde Ajax fris en overtuigend. Het lukte de gastheren pas in de tweede helft om de verdiende voorsprong te verdubbelen. Bij de eerste goede aanval na rust weerhield Urk-doelman Cornelis Koffeman de vlugge Zakaria el Biyar van scoren, waarna de bal voor de voeten van de in vorm zijnde Fransberg belandde. Een cadeautje waar hij wel raad mee wist: 2-0.

Ajax leek vervolgens iets meer achterover te leunen en kreeg Urk de gelegenheid om zelf het spel te maken. Meer dan een paar speldenprikjes konden de gasten niet uitrichten. In het laatste kwartier leefde het duel weer op en etaleerde Ajax opnieuw zijn kunsten in dodelijke efficiëntie. Na een goede interceptie stuurde Jack van Moerkerk vleugelaanvaller El Biyar weg, die nu wel trefzeker was: 3-0.

Vlak voor tijd deelde ook invaller Tim de Jong mee in de feestvreugde. Hij kreeg enorm veel vrijheid en zijn harde uithaal van zo’n twintig meter verdween achter Koffeman voor de 4-0. Urk werd niet weggespeeld, Ajax was simpelweg vlijmscherp voor het doel. Om de spanning in de titelstrijd te houden moet de ploeg van Jorg Smeets dit volgende week ook kunnen laten zien op bezoek bij laagvlieger NSC Nijkerk.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.