Wederom staat Ajax na een uitwedstrijd met lege handen

Ajax is het seizoen zoals we eigenlijk inmiddels wel gewend zijn wisselvallig begonnen. Overwinningen en nederlagen wisselen elkaar af en zo was het ook nu weer. Vorige week werd gewonnen van VVSB, nu werd er op bezoek bij Excelsior ’31 verloren.

De thuisploeg startte overtuigend en met fris, aanvallend voetbal. Al snel werd ook de rol die Ajax zou gaan spelen wel duidelijk , compact spelend met de linies kort op elkaar probeerde Ajax zo min mogelijk weg te geven. Maar aan creativiteit geen gebrek bij de thuisploeg dat resulteerde in al wat goede mogelijkheden in de openingsfase. In de tiende minuut werd dit dan ook uitbetaald met een doelpunt. Het was Givan Werkhoven die Hakim Erzafzafi in staat stelde hard uit te halen in de rechter bovenhoek (1-0). Ajax kreeg amper de gelegenheid om in de wedstrijd te groeien. De gedreven formatie van Jurjan Wouda hield Ajax onder de duim. Zo mocht  Ajax in de twintigste minuut niet mopperen toen de vrije trap van Niels Leemhuis uit de korte hoek werd getikt door Virgil Deen. Ajax bleef geduldig afwachten en hoopte zo in de omschakeling toe te slaan. Voorin werd echter bijna nooit het eindstation bereikt. Excelsior ’31 bracht aanvallend een stuk meer, terwijl bij Ajax alleen Lars Middelwijk aanvallend opviel met zijn rushes, notabene een verdediger. Na ongeveer een half uur spelen kreeg Excelsior ’31 drie opgelegde kansen in korte tijd, een keer via Ezafzafi en twee keer via Werkhoven. Virgil Deen voorkwam echter steeds de 2-0. De eerste helft werd vervolgens afgesloten met een prachtige drop-kick van Dèrlan Reinders die maar rakelings over ging.

Ook na de pauze was Excelsior ’31  meteen weer aan. Hielke Penterman dook bij de eerste paal op om vervolgens maar net naast te schieten. Wederom leek het erop dat Ajax doordacht zijn strategie wilde gaan uitvoeren, maar de onzichtbare Michel van Aggele en Kaj de Jong hadden amper aanvallende impulsen waardoor de ijverige Jip Bartels nauwelijks in stelling werd gebracht. De tweede helft werd gecontroleerd door de thuisploeg, maar ook daar was de glans er wat af. Pas in de 64e minuut zagen we de eerste echte serieuze doelpoging van de in blauw gestoken Amsterdammers. Het was Tristan Buis die zijn schot diagonaal voorbij doelman Anthony van Zaltbommel zag gaan. Ajax  zat nog steeds in de wedstrijd, maar dat was zeker niet de verdienste van de Amsterdammers zelf. Ook in de 78e minuut mocht Ajax opgelucht ademhalen toen, invaller Simon Seppenwoolde op de lat kopte. Ajax nam tegen het einde van de tweede helft wat meer risico, waardoor Excelsior ’31 naar hartenlust kon gaan omschakelen in de tegenaanval. Zo ook in de 89e minuut, toen het pleit beslecht werd voor Ajax. Het was uiteindelijk toch Seppenwoolde die scoorde. Hij haalde hard van dichtbij uit voor de 2-0. In de blessuretijd mocht Ajax doelman Virgil Deen danken dat de score niet nog hoger opliep.

Zo werd het contrast tussen uit- en thuiswedstrijden van Ajax dit seizoen maar weer eens duidelijk. Thuis staat de score op 9 punten na 4 wedstrijden, uit pas op 1 punt na evenzoveel duels. Volgende week weer een thuiswedstrijd voor Ajax, het ontvangt dan Staphorst.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers