Weggestuurde Ten Bosch (JOS) furieus na arbitrale dwalingen tegen DSOV

Witheet was Cor ten Bosch. Zijn JOS/Watergraafsmeer verloor niet alleen van zichzelf of van DSOV, maar ook van de driekoppige arbitrage. Ten Bosch werd zelfs weggestuurd en moest vanachter de hekken toekijken hoe de zondag eersteklasser in Vijfhuizen met 5-2 onderuit gingen.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Echt nog nooit”, opent Ten Bosch het gesprek op een verbazende toon. Die veranderde al snel in frustratie. “De scheidsrechter dacht volgens mij dat hij voor een vriendschappelijk potje of een café-elftal was gekomen, een kleine grensrechter – hij had mijn kleinzoon kunnen zijn – die zich nog voor de wedstrijd belangrijk wilde voelen. In de rust heb ik tegen die jongens gezegd: laat de scheidsrechter alsjeblieft met rust. We weten allemaal dat het een koekenbakker is. Ik had al een standje gehad, dat ik geen commentaar mag hebben. Omdat ik niet in mijn hokkie stond, maar dat hok was twee bij vier meter, veel te klein. En dan komt het..”

Een diepe zucht volgt, tussen zijn frustratie door. Het zit diep bij hem, heel diep. Terwijl er na ruim een uur spelen een bal zijn richting in werd geschoten, wilde hij deze vlak voor de dug-out tegenhouden om ‘m vervolgens aan een speler te geven. De grensrechter meende hierbij te hebben gezien dat Ten Bosch in het veld stond. Hierop werd de oefenmeester weggestuurd. “Zo onterecht. Ik was echt in staat om naar dat jochie toe te lopen. Gewoon een leugenaar. Ik ben nog steeds verschrikkelijk boos. Als ik iets verkeerd doe, geef ik het toe. Zoals ik het toegeef dat ik mij heb laten gaan, dat was stom van mij. Maar dit sloeg nergens op. Het verpest mijn lol van het trainerschap.”

Direct daarna kon aanvoerder Teddy Janssen zijn trainer vergezellen langs de kant, want hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding ‘die je een minuut daarvoor al aan zag komen’. Op dat moment keek JOS/Watergraafsmeer tegen een 3-2 achterstand aan. Het begon allemaal zo goed: binnen tien minuten hadden de Amsterdammers een 0-2 voorsprong te pakken door doelpunten van Malcolm Esajas en Raymond Fafiani (penalty). “Daarna werd DSOV veel feller en vergaten wij de 0-3 te maken. Eigenlijk hadden we deze wedstrijd ook met 0-5 moeten winnen.”

Door een vreemde strafschop kwam DSOV terug in de wedstrijd. Een DSOV’er viel, nadat de bal over de achterlijn was gegaan, over het been van Janssen. Waar de grensrechter naar de cornervlag wees, werd hij door de scheidsrechter overruled: penalty. “Iedereen stond letterlijk met open mond te kijken”, blikte Ten Bosch terug. Vince de Kwant pakte het cadeautje uit. Vlak na rust had diezelfde De Kwant ook een hoofdrol bij de gelijkmaker. Zijn harde voorzet belandde via het been van Jorik Hollewand ongelukkig in het net: 2-2.

Vervolgens eiste de grensrechter aan de andere kant een hoofdrol op door, als één van de enigen op het sportcomplex, een handsbal te zien bij Janssen. Opnieuw werd de bal op de stip gelegd en weer was De Kwant trefzeker: 3-2. Dat het in de slotfase, zonder Janssen en Ten Bosch, zelfs 5-2 werd via Martijn Nelis en de derde voor De Kwant, was slechts voor de statistieken. “Het is puur onze eigen schuld dat we hebben verloren. Dat kwam door instelling, de strijdlust en de power van DSOV. Daarvoor steek ik de hand in eigen boezem, want ik ben de eerste die zegt of het goed of slecht was. Maar de wedstrijd zat wel vol met arbitrale dwalingen. Dan zijn die druiven echt verschrikkelijk zuur.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.

Onze collega’s van Voetbal in Haarlem hebben scheidsrechter Ed Toonen na afloop om een reactie gevraagd. Hij wilde, zo kort na de wedstrijd, niet op de beslissingen ingaan.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)