Home / Algemeen / Welke Amsterdamse ploegen maken nog kans op promotie?
Het Amsterdamsche Voetbal

Welke Amsterdamse ploegen maken nog kans op promotie?

De KNVB publiceerde eerder deze week de richtlijnen die het gaat gebruiken om de verzoeken voor promotie en degradatie te behandelen. Aan de hand daarvan zijn we aan het rekenen geslagen: welke Amsterdamse clubs maken nog een (goede) kans om te promoveren en welke clubs kunnen er vanuit gaan dat ze komend seizoen op hetzelfde niveau acteren?

Zaterdag

Over de zaterdag kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Omdat de plekken tot en met de eerste klasse op landelijk niveau verdeeld worden, moeten we ook naar die competities kijken. Tot en met de tweede klasse gaan er geen Amsterdamse ploegen aan kop. Bovendien zijn Maarssen en Zandvoort ook nog eens de slechtste koplopers van alle tweede klasses. Dat betekent dat er vanuit West I geen promotie richting de eerste klasse plaats zal vinden, waardoor er automatisch ook geen ruimte ontstaat in de niveaus eronder. Omdat er op zaterdag ook niemand stopt en voor zover bij ons bekend niemand een degradatieverzoek heeft ingediend, zal hier geen verandering in komen. En dat is zuur voor ploegen als Wartburgia, Zuidoost United en RKAVIC, die ruimschoots aan kop gingen.

Naar de Derde Divisie zondag 

Zo links en rechts klinken er berichten om in de Derde Divisie met 18 teams te gaan spelen. Mocht daarvoor gekozen worden, dan ontstaan er 3 lege plekken in de Derde Divisie zondag. Jong ADO Den Haag verdwijnt en FC Lienden trekt zich terug. Dat betekent dat Hollandia en Unitas als koplopers kunnen promoveren en dat er daarnaast ruimte is voor de beste nummer 2. JOS Watergraafsmeer blijft Halsteren nét voor en mag dus nog even hopen op promotie naar een Derde Divisie met 18 ploegen.

Naar de tweede klasse zondag

We slaan hier even wat stappen over, omdat Amsterdamse clubs op de tussenliggende niveaus geen rol spelen. Maar hier is wel flink wat rekenwerk aan vooraf gegaan. De plekken in de eerste klasse worden namelijk op landelijk niveau verdeeld. Kampong en Assendelft, de koplopers in zondag tweede klasses van West I lijken echter goed genoeg om te mogen promoveren naar de eerste klasse. Dat resulteert in in totaal 3 plekken in de tweede klasse zondag, want Zeeburgia stopt op zondag.

Drie plekken voor vier koplopers dus. De Meer lijkt echter goed te zitten, als beste koploper uit de vier derde klasses die er zijn.

Naar de derde klasse zondag 

Omdat er 3 teams door zullen schuiven naar de tweede klasse, opstaan er 3 plekken in de derde klasse. Maar er ontstaan nog 3 extra plekken, omdat 3 teams stoppen met voetbal op zondag. Dat betekent in totaal 6 lege plekken en alle koplopers zouden dus kunnen promoveren. De Meteoor heeft echter geen promotieverzoek ingediend en komt zodoende niet in aanmerking. Dat betekent dat uit die competitie de nummer 2 zal promoveren.

Daarnaast doet zich in Zondag 4e een interessante situatie voor. Germaan/De Eland trok zich op 10 maart terug uit de competitie. Met de kennis van nu bleek de laatste wedstrijd toen al gespeeld. De uitslagen tegen Germaan werden geschrapt, waardoor JOGA Fortius de koploper is en dus zal mogen promoveren. Kijken we echter naar de stand voor het wegstrepen van de wedstrijden van Germaan, dan stond TOG aan kop. Interessant dus hoe de KNVB hiermee om zal gaan.

Naar de vierde klasse zondag

Door het doorschuiven van 6 teams uit de vierde klasse naar de derde klasse, ontstaan ook hier dus lege plekken. Bovendien hebben 4 teams uit de vierde klasse aangegeven te stoppen met voetbal op zondag. Dat betekent maar liefst 10 lege plekken in de vierde klasses zondag.

Van de Amsterdamse teams betekent dat in ieder geval promotie voor Sloterdijk, dat aan kop ging in 5c. Ook daaronder deden de Amsterdamse ploegen het goed, maar het is niet bekend of bijvoorbeeld OSC en Blauw-Wit Beursbengels ook promotie hebben aangevraagd. Als één van die twee ploegen dat niet deed, dan zal ook CTO ’70 als beste nummer 4 promoveren. Zij dienden wel een verzoek in.

Overigens zullen er na al deze verschuivingen nog maar 23 ploegen overblijven in de vijfde klasse zondag, die dus waarschijnlijk over twee in plaats van drie competities verdeeld zullen worden.

KNVB maakt richtlijnen voor promotie en degradatie bekend

 

Send this to a friend