Windvlaag brengt VVA/Spartaan in slotseconde naast FC Abcoude

De degradatiekraker in de zondag tweede klasse B tussen VVA/Spartaan en FC Abcoude heeft geen winnaar opgeleverd. FC Abcoude leek met de drie punten aan de haal te gaan, totdat de ploeg van Tonnie Bras in de slotfase twee daarvan liet liggen. Een ingedraaide hoekschop en een vrije trap van de middenlijn zorgden voor een 2-2 gelijke stand.

Een vrije trap rond de middenlijn in de 93ste minuut. VVA/Spartaan geloofde er na een late aansluitingstreffer nog in, dus pompte Yahia Ched Dadi de bal in het strafschopgebied. Gedragen door de wind vloog de bal zo richting het doel van Jeffrey IJmker. Precies op het juiste moment daalde de bal en eindigde deze via de onderkant van de lat in het doel.

VVA Spartaan - Abcoude

De wind was sowieso een spelbepaler. Beide ploegen hadden het er erg moeilijk mee en waren ervan afhankelijk. Met wind in de rug was FC Abcoude de betere ploeg in de openingsfase, maar VVA/Spartaan-doelman Marcel Ons wist zich knap staande te houden bij pogingen van Daryl Gerritsen en Magdy Ibrahim. Een paar minuten voor de rust kwam daar verandering in. Een vrije trap van Gerritsen ging laag door de muur de verre onderhoek in, Ons zat er niet goed bij: 0-1.

In de tweede helft had VVA/Spartaan de wind mee, maar ging de ploeg van Petar Djenic hier niet goed genoeg mee om. Bij de kansen die de thuisploeg kreeg, via Youssef Arouss, Arabi el Abdessadak en Danny Claver, toonde Abcoude-doelman Jeffrey IJmker zijn kwaliteiten. Toen Martijn Groen aan de andere kant zes minuten voor tijd een voorzet van Gerritsen bij de eerste paal binnen knalde, leek de wedstrijd met 0-2 beslist.

VVA/Spartaan wist dat het niet kon verliezen om nog verder achterop te geraken, dus stuurde Djenic zijn ploeg naar voren. Een vrije trap in de 88ste minuut van Ched Dadi werd door IJmker nog net over zijn doel getikt, maar de daaropvolgende hoekschop van Cien McBrien vloog – met een beetje hulp van de wind – bij de tweede paal binnen. Spelers van Abcoude probeerden de bal nog uit het doel te houden, maar scheidsrechter Van Putten keurde de treffer al goed: 1-2.

VVA/Spartaan had veel geluk met de wind. Ook in de 93ste minuut. De vrije trap van Ched Dadi was de laatste kans om nog een punt in de wacht te slepen en doelman IJmker zat er niet goed bij toen het afstandsschot via de onderkant van de lat in het doel vloog. Het was uiteindelijk het laatste balcontact van de wedstrijd, waardoor FC Abcoude twee punten liet liggen en VVA/Spartaan er juist één won tegen een directe concurrent.

“Als je zeven minuten voor tijd de 2-0 maakt, verwacht je dat de zege in de tas zit. Dat mag je eigenlijk niet meer weggeven”, zei Abcoude-trainer Tonnie Bras over de puntendeling. “Met wind tegen in de tweede helft weet je dat het een keer verkeerd kan gaan, maar je verwacht het niet in de 88ste en 93ste minuut. Heel zuur.”

Met het ene punt schieten beide ploegen weinig om in de strijd om lijfsbehoud. VVA/Spartaan blijft voorlaatste staan, FC Abcoude staat één plaats hoger. De achterstand op de veilige tiende plek is respectievelijk drie en twee punten. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B.