Home / Algemeen / Winterkoning 1: AFC (Tweede Divisie)

Winterkoning 1: AFC (Tweede Divisie)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 1: AFC. Een totale revival in 2018 heeft ze aan kop van de Tweede Divisie gebracht.

Een jaar geleden stond AFC op een uitzichtloze degradatieplek. Verdwijning van het hoogste amateurtoneel was een serieuze dreiging. Totdat Raily Ignacio overkwam van Kozakken Boys. Met de spits als aanjager waren de Amsterdammers opeens niet meer te stoppen. Onder leiding van interim-trainer André Wetzel werd zelfs de derde periodetitel in de wacht gesleept. AFC speelde zich uiteindelijk veilig en de lijn van vorig seizoen heeft zich ook in de huidige jaargang doorgezet.

Het gaat zelfs zo goed met de club, die als koploper van de Tweede Divisie de feestdagen ingaat. De voorsprong op achtervolger IJsselmeervogels (nota bene de eerstvolgende tegenstander na de winterstop) bedraagt vijf punten. Bovendien zette de opmars zich ook buiten de competitie door. Dankzij stunts tegen Telstar (5-0) en FC Oss (1-0) bereikte AFC de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker. Hierin bleek eredivisionist Willem II een maatje te groot: 3-0.

Trainer
Die bekeruitschakeling verandert overigens weinig aan de feeststemming bij Landvreugd. Hij is hartstikke trots op de prestaties van zijn ploeg. Zelf is de oefenmeester bezig aan zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke bij AFC, waar hij als speler jarenlang rondliep. De eerste helft van het seizoen gaf hij een acht als rapportcijfer. “Omdat er nog rek in de groep is. Ik kijk niet alleen naar de resultaten. Ik denk dat we zeker nog beter kunnen.”

Blikvanger
Eén van de bepalende factoren in het succes van AFC is de komst van de gebroeders Teijsse op het middenveld. Yordi, de nummer tien in de vaste basiself, had verwacht dat de Amsterdammers hiertoe in staat zouden zijn. “Ik heb ze vorig seizoen gevolgd en toen zag je al wat ze kunnen. Als je dan weet dat er versterkingen bijkomen, kan je aanvoelen dat we serieus gaan meedraaien.” De tweelingbroers vormen een speciaal trio met clubtopscorer Raily Ignacio, met z’n drieën goed voor bijna driekwart van de totale doelpuntenproductie. “We vinden het alleen maar mooi om samen te spelen. Daardoor is al heel snel de band ontstaan. De sfeer in het team is heel erg goed. Leuke jongens, goede trainer. Ik denk dat het allemaal op z’n plek begint te vallen bij AFC.”

Teijsse legt de nadruk op ‘begint’, want voor zijn gevoel zijn ze er nog lang niet. Ook blijft hij kritisch. De twee gelijke spelen en twee nederlagen durft hij zelfs ‘duur’ te noemen. Laatste minuut verliezen van Jong Sparta, niet kunnen winnen van Katwijk, punten laten liggen bij Scheveningen. “Als we dat volwassen hadden uitgespeeld, stonden we misschien op twaalf punten voor.” Het gat kan na de winter alsnog groter worden gemaakt wanneer de competitie wordt hervat met een thuisduel tegen IJsselmeervogels. “Ik hoop dat we dan wel van een topclub kunnen winnen.”

Verwachting 2019
Ondanks de huidige vorm wil Landvreugd absoluut nog niet spreken van ‘kampioenskandidaat nummer één’. Er is immers nog een lange weg te gaan. “Er kan heel veel gebeuren. Blessures bijvoorbeeld. Je weet ook niet wat andere clubs in de winter gaan doen. Het wordt geen makkelijke tweede seizoenshelft. Maar het is wel fijn als koploper de feestdagen in te gaan. Iedereen wil straks van je winnen, maar ik ben niet anders gewend. Dat vind ik lekkere druk.”

Teijsse geeft AFC de beste papieren in de titelstrijd, ook al zijn IJsselmeervogels en Katwijk qua budget de echte titelkandidaten. Mocht het dit seizoen niet lukken, is er altijd nog een volgend seizoen. De aanvaller heeft immers, net als een aantal andere bepalende spelers (zoals Kenny en Raily Ignacio), toegezegd te zullen blijven. “Ik ben een gevoelsspeler en het is hier helemaal top. In Amsterdam, met mijn broertje, vrienden om me heen, we spelen hartstikke leuk voetbal. Dat hoef ik niet ergens anders te vinden.”

Foto’s Tom Poederbach