Home / Algemeen / Winterkoning #10: Eendracht’82 (5B)

Winterkoning #10: Eendracht’82 (5B)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 10: Eendracht’82, dat na een behoorlijke make-over in de zomer als koploper van de zondag vijfde klasse B klaar is voor de volgende stap.

Weinig mensen hadden gedacht dat Eendracht’82 tot dit in staat zou zijn. Afgelopen seizoen eindigde het team op een zesde plaats en moest trainer Medet Kurtkaya bijna voor de helft een selectie overal vandaan zien te halen. Dat is gelukt en het zorgde gelijk voor succes. Slechts één nederlaag, op bezoek bij achtervolger Sporting S (“een aardappelveld”), en een gelijkspel tegen de andere concurrent Graftdijk waren de twee kleine smetjes op de eerste seizoenshelft.

Trainer
Kurtkaya besloot afgelopen zomer het roer om te gooien op Sportpark De Eendracht. “Ik heb een stabiele groep bij elkaar gevonden met precies de jongens die ik wilde hebben. Jongens met de juiste persoonlijkheid en gedrag die bij onze visie passen. Spelers die ervoor willen werken, zonder gezeik en gewoon lekker bikkelen. We hebben niks aan spelers die zich niet kunnen gedragen. Daardoor heb ik nu nog een selectie van zeventien spelers. Maar ze zijn alle zeventien aan elkaar gewaagd.”

Met een grotendeels nieuwe groep en een andere competitie (veel tegenstanders uit de kop van Noord-Holland, red.) moest Eendracht’82 zich wel aanpassen aan de veranderde situatie. Dat is vrij aardig gelukt. “In het begin moesten wij er wel even aan wennen. Sta je met onze kleine Turkse jongens tegenover lange mannen op een weiland.. Gelukkig lukt het ons om er voetballend onderuit te komen.”

Blikvanger
Met 21 doelpunten in de competitie is Numan Yilmaz bijna verantwoordelijk voor de halve productie van Eendracht’82. Afgelopen zomer kwam hij over van Ankaraspor. “Ik heb daar twee jaar gespeeld, maar het liep niet meer. Het voelde alsof ik aan een dood paard aan het trekken was. Ik wilde iets anders doen en ben via vrienden bij Eendracht gekomen. Het is een samenstelling van verschillende oud-ploeggenoten van elkaar, met veel jongens die ik nog van vroeger ken. Een spits kan weinig zonder aanvoer en ik ben echt blij met mijn team.””

De dertigjarige spits was extra gemotiveerd naar de vijfdeklasser gekomen. “Voetbal is iets minder belangrijk geworden, ik focus mij nu op mijn politieke carriere, maar het gaat erg goed. Op één wedstrijd na heb ik elke keer gescoord.” Yilmaz haalt een quote van Ruud van Nistelrooy aan: ‘doelpunten zijn als ketchup. Als het eenmaal komt, komt er direct heel veel.’ “In de eerste wedstrijd tegen SDW (2-14) scoorde ik er direct acht.”

Verwachting 2018
Met de wintertitel op zak, willen de Amsterdammers snel zaken doen in de strijd om het kampioenschap. Kurtkaya is het liefst zo snel mogelijk kampioen en acht dat ook mogelijk. “Wij hebben al een hoop uitwedstrijden gehad en vooral op eigen veld zijn we heel sterk. Door de successen zijn er veel supporters bijgekomen. Ik denk dat wij echt snel een gat zullen slaan, want wij gaan geen wedstrijd meer verliezen. Daar zal ik hoogstpersoonlijk voor zorgen door de druk op de jongens te blijven leggen.”

Yilmaz onderstreept de woorden van zijn trainer. “Wij zijn te goed voor de vijfde klasse. We kunnen makkelijk in de vierde klasse meedraaien. Hier moeten wij zo snel mogelijk uit.” Dat kan aan de hand van de topschutter, die de lat voor zichzelf hoog ligt. “In 2012/13 maakte ik in een vriendenteam bij De Volewijckers 41 doelpunten, dus 42 is voor dit seizoen een mooi aantal. Een verdubbeling.”