Winterkoning #3: Purmersteijn (4A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 3: Purmersteijn (zaterdag), dat als debutant nog altijd ongeslagen is in de vierde klasse A.

Bijna presteerden de Purmerenders foutloos. Elf wedstrijden op rij werden gewonnen, totdat AFC’34 op de valreep van 2017 een punt afsnoepte van de koploper. Het elftal, opgericht uit initiatief van een aantal oud-eerste elftalspelers, is aardig op koers om zo snel mogelijk door te stoten naar de tweede klasse. Veel spelers uit het elftal hebben jarenlang ervaring op hoog niveau, waardoor Purmersteijn vanaf het begin werd gezien als titelkandidaat nummer één. De voorsprong op naaste achtervolger Flamingo’s ’64 bedraagt halverwege de rit zeven punten.

Trainer
Vanuit de clubleiding werd René Panhuis als trainer van het tweede elftal doorgeschoven naar de zaterdagtak. Hij kijkt met een positief gevoel terug op de eerste seizoenshelft. “Er waren hoge verwachtingen van ons. Dan moet je die ook waar zien te maken. Wij hebben een aantal hele goede wedstrijden gespeeld, afgewisseld met mindere wedstrijden. We zijn er nog niet en de tweede seizoenshelft zullen wij er een tandje bij moeten doen. Wij hebben goede voetballers en met vlagen merk ik dat wij stukken beter zijn. Het gaat nog niet allemaal automatisch. Ik merk in deze competitie dat er tegen ons 300% wordt gegeven, omdat wij bovenaan staan.” Dat zijn nieuwe dingen waar zijn ploeg aan moet wennen.

Foto Jose Mol

Blikvanger
Op zijn 21ste is Kevin Hijlkema ‘de schakel in het elftal’, volgens Panhuis. De middenvelder speelt sinds de D-junioren bij Purmersteijn en maakte samen met Panhuis de overstap van het tweede zondagelftal naar de zaterdag. “Het begin van het seizoen was een beetje aftasten voor mij. Als ik terugkijk op het eerste halfjaar, vind ik dat ik een goed seizoen draai”, zegt hij zelf.

Hij is één van de jongste spelers in het geroutineerde team. “Op sommige momenten zie je dat de oudere spelers slimmer zijn. Desondanks is het een mooi leermoment om mijzelf te meten met de rest. Ik praat veel met de oudere spelers en zij geven mij goede tips over hoe ik dingen beter kan doen. Dat helpt enorm in mijn ontwikkeling.”

Foto: Jeroen Hijlkema

Verwachting
De doelstelling blijft onveranderd ‘promotie’, zodat de Purmerenders via de derde klasse door kunnen stoten naar een hoger niveau. Panhuis schat de titelkansen hoog in. “Als wij het niet halen, hebben wij dat aan onszelf te danken. We zullen stabieler moeten worden en kampioen worden, want de nacompetitie vind ik het verschrikkelijkste wat er is.” Er valt volgens de oefenmeester nog veel winst te behalen. “Het lukt ons nog niet om elke wedstrijd mooi voetbal te spelen. Dat is het doel voor de rest van het seizoen. Wij kunnen beter dan dat wij nu laten zien, maar ik mag zeker niet mopperen.”

Ook Hijlkema merkt dat het de koploper soms wel erg gemakkelijk afgaat. “Het is belangrijk om in zulke wedstrijden scherp te blijven. Wij moeten kampioen worden en doen nog mee in de beker, daarin willen wij ook zover mogelijk komen.”

Verslag Roy Baltus

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!