Winterkoning 4: SDO (Hoofdklasse)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 4: SDO, dat gestaag omhoog klimt en het nieuwe jaar ingaat als koploper van de zondag Hoofdklasse.

Op de laatste dag van de overschrijvingstermijn vorig seizoen presenteerde SDO een verrassende naam. Niet een spetterende aanwinst of een nieuwe publieksheld, maar een nieuwe trainer. De club moest snel handelen na het vertrek van Ivar van Dinteren (Almere City FC), die SDO naar de Hoofdklasse bracht en zijn driejarige dienstverband afsloot met de bekerwinst. Koen Janssen werd zijn opvolger en de van LRC overgekomen oefenmeester kon de stijgende lijn van de afgelopen jaren doortrekken.

Na twee jaar op rij een achtste plek werd SDO niet gezien als een titelkandidaat in een behoorlijk vernieuwde zondag Hoofdklasse. Toch presteren de Bussumers uitstekend. Hoewel het seizoen wat stroef begon met vier punten in de eerste drie wedstrijden, werd daarna een flinke opmars ingezet. Door overwinningen op concurrenten RKZVC (0-2) en Hoogeveen (twee promovendi) is SDO als koploper de winterstop ingaan.

Trainer
Pas half juni van club veranderen is niet altijd een ideaal instapmoment; toch had Koen Janssen weinig opstartproblemen. Hij kwam er vrij snel achter dat er een uitgebalanceerde selectie staat. Steevast maakte hij dit seizoen gebruik van dezelfde veertien spelers. “Als iets goed draait, ga ik niet zomaar sleutelen aan een opstelling. Ik vind het belangrijk dat je vertrouwen uitstraalt.”

Wel is de huidige situatie, als koploper, voor iedereen anders dan ze hadden verwacht. “SDO is langzaam opgebouwd tot stabiele middenmoter, dit is weer twee stappen verder”, benadrukt de oefenmeester. Janssen merkt dat zelf ook. Zo heeft zijn ploeg moeite tegen ploegen die ver inzakken tot op eigen helft. “Dan moeten wij het spel maken. Dat moeten wij verder ontwikkelen. Er zijn voldoende verbeterpunten.”

Blikvanger
In zijn eerste seizoen heeft Joost Heerschop niet lang nodig gehad om zijn stempel te drukken op SDO. Nog niet op de helft van de competitie staat de teller van de 25-jarige aanvaller op twaalf goals en negen assists. “Ik was nieuw bij de club, heb me laten verrassen en tot nu toe gaat het bijzonder goed”, glimlacht hij. Heerschop kwam over van SDC Putten en had het vrij snel naar zijn zin. “Het klinkt heel cliché, en ik weet dat het open deur is, maar dit is echt een team. Iedereen zet een stapje extra voor elkaar.”

De vleugelaanvaller vindt SDO terecht bovenaan staat. Hij voelt een soort onoverwinnelijkheid groeien in Bussum. “Wanneer je je slechtste wedstrijden ook wint, sta je terecht bovenaan”, doelt hij onder andere op de wedstrijd tegen Hoogeveen (4-3). “Als je rond de winter bovenaan staat, vind ik dat je moet uitspreken dat je mee gaat doen om de prijzen. Trainers zijn vaak voorzichtig, ik ben dat iets minder. Je mag het best durven uitspreken.”

Verwachting 2019
De uitspraak waar Heerschop op doelt, is er eentje van zijn trainer: ‘de competitie duurt lang en we hebben nog niks’. Hoewel het vertrouwen groot is, weigeren ze in Bussum op de zaken vooruit te lopen. Wel lijkt de de doelstelling vanuit de club, handhaven in de Hoofdklasse, met het huidige puntenaantal al te zijn gehaald. Tijd voor een nieuwe doelstelling dus. Daar gaan ze het tijdens het trainingskamp in Sevilla over hebben. Janssen: “Als je het aan spelers vraagt, weet je het antwoord wel. Die willen kampioen worden. Dat wil ik ook, maar we zullen zien of dat reëel is.”

Heerschop heeft ook zijn eigen doelstelling bijgesteld. Nu de teller op twaalf goals staat, wil hij nog meer. “Eerst wilde ik mij daar in laten verrassen, maar ik heb nu een streven. Twintig doelpunten zou echt fantastisch zijn. Ik ben over de helft. Dat zou echt super gaaf zijn.”

Foto’s Johan van der Geest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDO