Home / Algemeen / Winterkoning 5: SDZ (2B)

Winterkoning 5: SDZ (2B)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 5: SDZ, de trein die niet te stoppen is en ook door de zondag tweede klasse B dendert.

Net als vorig jaar en het jaar daarvoor staat SDZ tijdens de jaarwisseling bovenaan. Na het kampioenschap van afgelopen seizoen in de derde klasse, was de honger er nog steeds en werd intern uitgesproken dat de club zich ook in de tweede klasse in de strijd om promotie wil gaan mengen. De ploeg van Kai Meeuwsse doet het zelfs zo goed dat ze op titelkoers liggen.

Met pas vijf verliespunten en thuis aan de Transformatorweg nog geen punt verspeeld te hebben, heeft de promovendus al 28 punten bij elkaar behaald. Dat is één punt meer dan de doelstelling die tijdens het seizoen werd aangescherpt. Bovendien werden concurrenten SO Soest (0-3) en Kampong (4-1) overtuigend verslagen, waardoor de voorsprong op de achtervolgers vier punten bedraagt.

Trainer
Ondanks de uitgesproken ambities had Meeuwsse niet verwacht dat ze ook dit jaar tijdens de winterstop weer bovenaan zouden staan. De officieuze titel is vooral een bevestiging dat SDZ als team en als club goed bezig is. “Ik wist anderhalf jaar geleden al dat de trein zou gaan denderen. Dan moet je op het juiste moment erop springen en dat heb ik gedaan. Met z’n allen zorgen we er nu voor dat die trein goed blijft doorrijden.”

Volgens de oefenmeester komen de goede resultaten vooral door het collectief; er zijn geen echte uitspringers. Uitvallers, zoals clubtopscorer Tim Klaasen-bos, kunnen goed worden opgevangen. Daarnaast kunnen de spelers elkaar niet alleen binnen het veld goed vinden, maar ook daarbuiten zoeken ze elkaar veel op. Het is een belangrijk aspect van het succes. “We moeten het als club zoveel mogelijk ondersteunen, maar die jongens doen dat vooral zelf. Dat is de grote verdienste van dit elftal.”

Foto: Mario Wormhoudt

Blikvanger
Evert van der Linde is één van de spelers die al vanaf de vierde klasse onderdeel uitmaakt van SDZ. De verdediger draait al even mee en realiseert zich dat je voor de wintertitel niks koopt. “De competitie begint pas echt na de winterstop.” Toch is het voor Van der Linde geen verrassing dat SDZ makkelijk kan meedraaien op een hoger niveau. Hij ziet wel een duidelijk verschil met de derde klasse. “Voorheen hadden we alleen van de topploegen iets te dulden, nu kan iedereen van iedereen winnen.”

Daarmee doelt hij op de enige nederlaag tot dusver, op bezoek bij laagvlieger FC Weesp (1-0). Net als zijn trainer gelooft Van der Linde dat het collectief dit seizoen de doorslag geeft. “We hebben er een paar nieuwe jongens bij, maar zijn vooral in de breedte sterker. Daardoor kunnen we elke wedstrijd het niveau behouden en zakken niet door de ondergrens als er iemand ontbreekt.”

Foto: Mario Wormhoudt

Verwachting 2019
Meeuwsse durft te dromen van een tweede kampioenschap op rij. “Voor mij als trainer voelt het seizoen wel als mislukt als je nu geen kampioen wordt. Na de winterstop spelen de andere topploegen tegen elkaar en wij tegen laagvliegers. De voorsprong kan nog groter worden.”

Van der Linde is iets behoudender en wil pas over een paar wedstrijden over een mogelijke hoofdprijs praten. “Ik denk dat de komende zes tot acht wedstrijden belangrijk zijn. Als je dan je voorsprong behoudt of uitbouwt, mogen we echt over het kampioenschap gaan praten.”

Tekst: Kasper Spruijt

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ