Winterkoning #8: FC Almere (2B)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 8: FC Almere, dat alle hectiek heeft kunnen wegspoelen met successen in de zaterdag tweede klasse B.

Ze kunnen er een boek over schrijven: de soap in Almere. Maandenlang hield het gesteggel tussen oud-trainer Maurice Ligeon en het bestuur ook de spelersgroep in een wurggreep. Maar nadat alles was opgelost, in het voordeel van de club, kon het vizier weer gericht worden op het veld. En met succes. FC Almere speelde, na een valse start in de competitie, alle schroom van zich af en schaarde zich bij het groepje titelkandidaten. De eerste periodetitel werd gepakt en ook het winterkampioenschap

Foto: Martin Bakker

Trainer
Slechts twee dagen voor de start van de competitie werd Augustijn als assistent doorgeschoven naar de positie van hoofdtrainer. Zijn eerste wedstrijd: een 6-0 nederlaag bij promovendus Victoria. “Als je direct zo’n pak slaag krijgt, denk je dat het een zwaar jaar wordt. Ik heb vervolgens mijn eigen ding gedaan, de selectie op acht posities gewijzigd en daarna viel alles gelukkig goed. We zijn gaan groeien, met de week is de sfeer beter geworden en zitten in een flow. Er is behoorlijk veel concurrentie binnen de selectie, dus iedereen weet dat ze niet mogen verzaken. De spelers gaan echt voor elkaar en voor mij door het vuur.”

Na alles wat er gebeurd, stond de oefenmeester voor een zware opdracht om de focus goed te krijgen. “Maar daar heb ik wel ervaring mee. Uit mijn jaren als trainer is gebleken dat ik heel snel een team kan formeren. Dat is erg belangrijk in het voetbal. Er eerst voor zorgen dat er een collectief staat en van daaruit kan je bouwen. Als het ene klopt, werkt het andere ook. Voordat ik werd aangesteld heb ik gezegd dat deze club in de top-5 hoort. En wij staan nu waar we horen.”

Foto: Martin Bakker

Blikvanger
Eén van die acht wijzigingen is het brengen van Douwe Willemars, afgelopen zomer overgekomen van de A-junioren van Roda’46. “Ik ben in de F-pupillen bij FC Almere begonnen, met een aantal jongens die nu ook in de selectie zitten, en wilde graag weer in de buurt spelen. Omdat ik pas eind september terugkwam uit China, heb ik weinig meegekregen van alle rumoerigheid. Toen ik hier aankwam zag alles er goed uit. We hebben een leuke groep en dat is denk ik ook onze grootste kracht.”

De aanvallende middenvelder is ‘een verademing’ volgens zijn trainer. In tien wedstrijden – Willemars miste het duel met Victoria en kwam daarna direct in de basis – was hij goed voor acht doelpunten en vier assists. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar het gaat best goed. We gaan allemaal goed met elkaar om, vechten voor de punten en ik hoop dat we dit lang vast kunnen houden.”

Foto: Herman de Wit

Verwachtingen 2018
De eerste twee wedstrijden na de winterstop zijn erg belangrijk, meent Willemars, tegen zijn oude club Roda’46 en concurrent Victoria. “Die twee wedstrijden moeten wij goed doorkomen. Als wij dit vol kunnen houden, maken we een goede kans om kampioen te worden.”

Augustijn is daar iets zelfverzekerder van. “Mijn ploegen komen altijd erg goed uit de winterstop. Er gaat na zo’n lange serie echt wel weer een nederlaag komen, maar dan weet deze ploeg dat wij genoeg kwaliteiten hebben om die schade beperkt te houden. Op het moment dat je bovenaan staat, verlopen de wedstrijden anders. Ploegen willen heel graag van de koploper winnen, gaan zich meer ingraven. Maar ik denk dat dit juist in ons voordeel is. Wij gaan na de winterstop beter spelen, worden fitter. We gaan echt verbazen met het puntenaantal dat we zullen behalen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)