Winterkoning 9: HBOK (3A)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 9: HBOK. Voor de ploeg van Jan de Haze is er dit seizoen maar één doelstelling: kampioen worden in de zaterdag derde klasse A.

Na de degradatie van vorig seizoen uit de tweede klasse moest HBOK bijna een compleet nieuw team bouwen. Slechts acht spelers bleven en daar kwamen twaalf nieuwelingen bij. De Zunderdorpers willen zo snel mogelijk uit de derde klasse komen en ligt voorlopig op schema. Er werd nog naast de eerste periodetitel gegrepen – die ging naar Purmersteijn – maar HBOK staat tijdens de winterstop aan kop.

De lijstaanvoerder heeft twee punten voorsprong op de grote concurrent, Purmersteijn, al heeft het ook een wedstrijd meer gespeeld. Het duel dat gepland stond voor 19 januari, tegen De Dijk, werd in december afgewerkt omdat de selectie van HBOK in het weekend van de de competitiehervatting in Marrakech verblijft.

Foto: Hans van Beek

Trainer
Jan de Haze keerde in februari 2018 terug op bekend terrein, waar hij eerder in het begin van deze eeuw al zeven seizoenen trainer was. Hij kon degradatie via de nacompetitie niet meer voorkomen en heeft de taak gekregen om HBOK terug te brengen in de tweede klasse. De oefenmeester kijkt voorlopig met een goed gevoel terug op de eerste seizoenshelft. “Als je ziet waar we nu staan, mogen we niet klagen, denk ik.”

“We liggen op koers. De verwachting is dat we kampioen worden, dus wat dat betreft gaat het nu zoals we willen.” De Haze dankt de koppositie vooral aan de kwaliteit van zijn spelers. “We hebben heel veel kwaliteit bij individuele spelers en we zijn nu ook een team aan het worden. Nog niet helemaal honderd procent, maar we zijn goed bezig. We moeten nog wat fitter worden; conditioneel fitter en blessurevrij. Dan worden we nog sterker.”

Foto: Sandy Wijsman

Blikvanger
Met zijn ervaring is aanvoerder Tom de Lange één van de dragende spelers. Hij is bezig aan zijn achtste seizoen voor de Zunderdorpers, waar een jaartje bij JOS/Watergraafsmeer (2015/16) tussen zat. “We hebben er veel nieuwe jongens bijgekregen en ondanks dat er een paar zwaar geblesseerd zijn, gaat het op zich goed. Ik moet er wel bijzeggen dat ik niet het gevoel heb dat we winterkampioen zijn, omdat we een wedstrijd meer hebben gespeeld. Dus wat mij betreft is Purmersteijn winterkampioen.”

De Lange, die vanwege blessuregevallen in de selectie soms achterin moet spelen (“dat vind ik wel lastig”), wil vooral zo snel mogelijk terug naar de tweede klasse. “Dat we vorig jaar gedegradeerd zijn, had eigenlijk nooit mogen gebeuren. Ik denk wij genoeg kwaliteit hebben om tweede klasse te gaan spelen. Het lastige is dat er een aantal ploegen zijn die bijna alles winnen. Dat was in de tweede klasse wel anders; daar kon iedereen van iedereen winnen. Hier is het iedere week hopen dat de concurrenten punten laten liggen.”

Foto: Sandy Wijsman

Verwachting 2019
De Haze is duidelijk over zijn verwachtingen van 2019. “Kampioen worden, daar gaan we vanuit. Het is de enige doelstelling; niet meer, niet minder.” Zijn verlengstuk op het veld, aanvoerder De Lange, komt tot dezelfde conclusie. “Mijn verwachting is dat we weer heel veel wedstrijden gaan winnen. Hopelijk ook de wedstrijden tegen concurrenten Purmersteijn en Wartburgia. Als we dat doen is er maar één eindresultaat en dat is kampioen worden.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)