Winterkoning deel 6: AFC (2A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio Amsterdam in een zestiendelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 6: AFC (zaterdag tweede klasse A).

Terugblik
AFC kende met de nieuwe trainer Benno Nihom een wisselvallige seizoensstart. In de opener tegen promovendus OSV miste de formatie uit Zuid de kansen en verloor het met 1-0. In eigen huis volgde een zege op ZOB, maar op bezoek bij Overbos kwam AFC niet verder dan een gelijkspel. In wedstrijd vier leverde Castricum geen problemen op. Toenmalig koploper DVVA trok hierna aan het langste eind in een duel waarin de roodzwarten opnieuw ongelukkig in de afwerking waren. Met zeven punten uit vijf duels restte niet meer dan een plek in de middenmoot.

Het verlies bij DVVA was ook meteen de ommekeer voor Nihom en consorten. Vanaf 10 oktober won AFC maar liefst acht duels op rij. EVC, Reiger Boys, EDO, AMVJ, BOL, Marken, Monnikendam en HBOK moesten er allen aan geloven. Laatstgenoemde kwam na een 3-0 achterstand nog goed terug in de wedstrijd, maar dolf uiteindelijk met 5-3 het onderspit. Door de fantastische zegereeks is AFC met dertig punten uit dertien duels de trotse winterkoploper in de zaterdag tweede klasse A. AMVJ en DVVA volgen op respectievelijk twee en vier punten. De rest van de ploegen heeft een achterstand van zeven of meer punten.

Benno Nihom AFC

Trainer
“Het is boven verwachting gegaan”, is de samenvatting van Benno Nihom over de eerste seizoenshelft. “Iedereen riep vooraf al van: die worden fluitend kampioen. Maar ik wist dat we met deze behoorlijk nieuwe selectie wel moesten wennen en dat het tijd nodig heeft. Dat was ook te merken in de eerste vijf duels waarin we daarnaast vaak pech hadden in de afwerking”, vervolgt de oefenmeester.

Na het duel tegen DVVA won acht keer op rij, maar volgens Nihom was de thuiswedstrijd tegen EDO het echte keerpunt. “Tegen EVC en Reiger Boys ging het nog moeizaam, maar vanaf EDO (4-0 winst red.) liep het echt gesmeerd. Alles valt dan op zijn plaats en je beste elf wordt dan ook steeds meer duidelijk. We zijn daarna ook minder naïef gaan voetballen.” De oefenmeester is ook zeer te spreken over de sfeer: “Iedereen helpt elkaar en van de 22 spelers zijn er vaak wel 21 man op de training aanwezig. Dit heb ik in het verleden bij andere selecties weleens anders gezien.”

Koploper AFC wist al zeven wedstrijden op rij te winnen. Foto: Tom Poederbach

Blikvanger
Met zestien treffers sprong Mitchell Faerber er tot nu toe het meest uit bij AFC. De huidige nummer twee van het CANS topscorersklassement blijft wel bescheiden. “Het is mooi meegenomen. Als ik er pas twee had ingelegd dan gaf dat wel een rotgevoel.”

Ook Faerber wijt de wisselvallige start aan de nieuwe selectie. “We begonnen stroef, omdat we aan elkaar moesten wennen. Je moet toch even kijken hoe iedereen met elkaar speelt.” Over het verdere verloop is de aanvaller positief. “Ik kijk tevreden terug. We zijn een uitgebalanceerd team en we hebben een brede selectie met goede vervangbare spelers op elke linie. We hebben daarnaast een coach die ons lekker laat voetballen en goed in de groep ligt.”

SLIDE AFC HBOK

Verwachting 2016
Het verwachtingspatroon is duidelijk voor Nihom: “Kampioen worden! Maar ik durf dit pas met zekerheid uit te spreken na de eerste drie wedstrijden na de winterstop. ZOB-uit wordt een lastige pot en ook thuis tegen Overbos, waar we vorige keer gelijk speelden, zal het niet eenvoudig worden. De grootste concurrent is AMVJ. Zij hebben de laatste tien duels alleen van ons verloren. Een verdomd goede ploeg.”

De oefenmeester heeft nog een ander doel: “Een speler afleveren aan de zondag 1. Het zou helemaal mooi zijn als één van deze jongens volgend seizoen in de tweede divisie komt te spelen.”

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)