Home / Algemeen / Winterkoning deel 7: HBOK (2A)

Winterkoning deel 7: HBOK (2A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 7: HBOK, dat met een nieuwe trainer en een hoop versterkingen in de zaterdag tweede klasse A vier punten los staat van nummer twee ZOB.

De terugblik
Marc Onsia nam afgelopen zomer het roer over van Wessel Colijn als trainer van de Zunderdorpers. Tom de Lange, Robin Thiel en Joey Noordenbos keerden terug op het oude nest en onder andere Kid Ronday, Robin Schaaf en Gregory Fernand kwamen ook de boel versterken. Met succes, want HBOK sloot de eerste seizoenshelft af als koploper in 2A.

Elf zeges, één gelijkspel en één nederlaag brengen HBOK op 34 punten uit dertien duels. Alleen tegen OSV (2-0 nederlaag) en DVVA (1-1) verloor de ploeg van Onsia punten. De gehele top zes werd getrakteerd op een nederlaag, al kostte het wel de nodige moeite. Vooral de overwinningen tegen WV-HEDW, BOL en EDO kwamen uit de tenen. Na de nederlaag tegen OSV verloor HBOK nog even de koppositie aan ZOB, maar na de zege op Buitenveldert pakten de Zunderdorpers deze plek weer terug.

De trainer
Als assistent-trainer schoof Onsia voor dit seizoen een plek op. De zeer emotionele oefenmeester kijkt louter positief terug naar de eerste seizoenshelft. “Van tevoren had ik verwacht dat we bovenin mee zouden doen. Maar dat we dit hebben bereikt, met zoveel blessureleed, is heel erg knap”, straalt Onsia. Bij een paar wedstrijden had de oefenmeester zelfs maar dertien man tot zijn beschikking.

Desondanks liep HBOK qua resultaat weinig averij op in de eerste dertien duels. “Er komt natuurlijk ook wel wat geluk bij kijken. EDO mist bijvoorbeeld een strafschop bij een 5-4 voorsprong voor ons. Bij dat soort momenten heb je het geluk van een kampioen. We hebben hier bovenal als collectief hard voor gewerkt en ik kan er niet anders dan positief op terug kijken.”

Blikvanger
Tom de Lange maakte een zeer opvallende rentree naar HBOK. De middenvelder had een basisplek bij hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer, maar deed toch twee stappen terug naar de club waar zijn vader Rikus de voorzitter is. “In het begin moesten we wennen aan elkaar en trokken we veel duels op karakter en werklust over de streep. Het is jammer dat het tegen OSV niet meezat, want dat had je ook nog een periode kunnen pakken. Na de winterstop keren er ook wat jongens terug van blessures. Dan kan het alleen nog maar beter gaan.”

De aanvoerder van de Zunderdorpers vindt de keuze voorin heel belangrijk. “We zijn niet afhankelijk van één spits. Met Joey Noordenbos, Kid Ronday en Robin Schaaf hebben we meerdere spelers die de goals kunnen maken.” Maar het succes ligt volgens De Lange niet alleen aan de kwaliteit. “We zijn echt een team. Dat zie je heel goed terug in wedstrijden waarin het niet makkelijk gaat. Tegen WV-HEDW en BOL waren wij voetballend misschien niet de betere ploeg, maar op karakter win je hem wel.”

Foto Jan Vonk | Tom de Lange wordt gestuit door Dennis Darnley

Verwachting 2017
Met alleen de wintertitel neemt Onsia geen genoegen. Het kampioenschap aan het eind van de rit, daar gaat het allemaal om. “Ik verwacht dat we met ZOB, BOL en WV-HEDW voor de titel gaan strijden. Het is nog een lange weg te gaan, maar ik denk dat de eerste drie duels na de winterstop al cruciaal zijn. We krijgen dan Jong Holland, ZOB en WV-HEDW. Als we van ZOB winnen staan we al minimaal zeven punten los op de rest. Dan zijn we een heel eind. Je kan dan zelfs een keer tegen BOL en WV-HEDW verliezen. We hebben het in eigen hand.”

Ook De Lange ziet ZOB, BOL en WV-HEDW als de grote concurrenten voor het kampioenschap. “Als je die duels niet verliest, zijn we goed op weg. Maar om kampioen te worden moeten we juist tegen de ploegen daaronder de punten pakken. We komen ook straks tegen ploegen uit die tegen degradatie vechten. Juist in die wedstrijden moeten we geconcentreerd blijven en waken voor gemakzucht. Daar kunnen we ons wel in verbeteren. We hebben in een aantal wedstrijden het ons te moeilijk gemaakt door niet de rust te bewaren en een voorsprong uit handen te geven.”

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Rikus de Lange