Winterkoning deel 9: Purmersteijn (zondag 1A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio Amsterdam in een twaalfdelige serie op een rijtje. Winterkoning nummer 9 is Purmersteijn, dat er nu wel met de hoofdprijs vandoor wil gaan in de zondag eerste klasse A.

Terugblik
Na het teleurstellende einde van vorig seizoen, waarin Purmersteijn op de laatste speeldag het kampioenschap verspeelde en ook in de nacompetitie niet wist te promoveren naar de hoofdklasse, kenden de Purmerenders een uitstekende eerste seizoenshelft. De zondag eersteklasser verloor alleen van EDO en speelde gelijk tegen AFC 34. De overige elf wedstrijden werden allemaal gewonnen. Het ging daardoor met een voorsprong van maar liefst acht punten op nummer twee Hillegom de winterstop in. Purmersteijn is zodoende goed op weg om het kampioenschap dit keer wel binnen te halen.

Trainer
Martin van Ophuizen is bezig aan zijn vierde seizoen in Purmerend. De oefenmeester heeft er met Purmersteijn nog nooit zo goed voor gestaan in de winterstop. Naast de uitstekende resultaten is Van Ophuizen vooral tevreden over de manier van spelen van zijn ploeg. “In vergelijking met voorgaande seizoenen is er eigenlijk weinig veranderd. We zijn niet in de teleurstelling van vorig seizoen blijven hangen en zijn gewoon op dezelfde voet verder gegaan. In eerste instantie willen we ons publiek vermaken met goed voetbal. We spelen altijd herkenbaar en uiteindelijk leidt dat ook tot goede resultaten.”

Blikvanger
De blikvanger van Purmersteijn dit seizoen is zonder twijfel Niels Eijkenaar. De spits beleeft een geweldig seizoen en was in de eerste seizoenshelft maar liefst achttien keer trefzeker. Alleen in de verloren thuiswedstrijd tegen EDO wist Eijkenaar niet te scoren. “Ik had voor dit seizoen niet verwacht dat we in de winterstop zoveel punten zouden hebben. Het is natuurlijk fantastisch dat we het na vorig seizoen weer zo goed hebben opgepakt. Daarnaast is het natuurlijk lekker dat ik goed op dreef ben. Ik heb het vertrouwen van de trainer gekregen en de ballen die ik krijg zijn prima, maar je moet ze natuurlijk zelf nog wel even maken. Met achttien goals in dertien wedstrijden kan ik zeker terugkijken op een succesvol halfjaar.”

Verwachting 2017
Hoewel een voorsprong van acht punten veel is, weet Van Ophuizen als geen ander dat de prijzen aan het einde verdeeld worden. “We worden door velen gebombardeerd tot kampioenskandidaat, maar je moet niet vergeten dat de weg nog lang is en er zeker nog een aantal goede ploegen onder ons zitten. Zij willen extra graag van ons winnen en vieren een gelijkspel tegen ons soms als een overwinning. De details in wedstrijden werden vaak in ons voordeel beslist, maar het kan na de winterstop ook een paar keer andersom zijn. We zullen alle zeilen moeten bijzetten. Toch gaan wij altijd voor het hoogst haalbare. Dat is natuurlijk het kampioenschap.”

Ook Eijkenaar beseft dat het niet vanzelf zal gaan na de winterstop. “Ik bekijk het eigenlijk in blokken van ongeveer vier wedstrijden. Als we de eerste vier wedstrijden goed doorkomen en het goede gevoel weten vast te houden, moet het lukken. Mijn goals zijn van ondergeschikt belang. Het resultaat is het belangrijkste. Toch krijg je als spits elke wedstrijd wel twee kansen en daarvan moet er minimaal één raak zijn. Ik moet gewoon zorgen dat ik scherp ben in de zestien meter. Ik vind dat ik als spits wel minimaal 25 goals moet maken. Wat dat betreft ben ik goed op weg.”

Foto’s: José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!