Home / Algemeen / Wondergoal Thierry van der Kooye voorkomt uitglijder AFC (zaterdag)

Wondergoal Thierry van der Kooye voorkomt uitglijder AFC (zaterdag)

Een zondagsschot op zaterdagmiddag, riep Thierry van der Kooye enkele minuten nadat hij zaterdag Hoofdklasser AFC aan een onverwachts gelijkspel hielp tegen concurrent RVVH: 1-1. Daar deed de aanvaller zichzelf mee tekort. Een kandidaat voor doelpunt van het jaar was beter op z’n plaats geweest. Veel schoten de Amsterdammers hier niet mee op, omdat zij weer op een nacompetitieplek staan.

Het moment waarop was misschien nog mooier dan de treffer zelf. Bij het ingaan van de blessuretijd gaven weinig mensen nog iets voor een resultaat voor AFC. De hele tweede helft probeerde de thuisploeg een 0-1 achterstand te herstellen. De Ridderkerkse defensie gaf weinig weg en verzuimde in de tegenaanval het duel te beslissen. Daan Brinkman haalde een inzet van Sanzio Dieterich op tijd weg, waarna de grootste kans in de 92ste minuut voor Pucho Rekondie was. Nadat Nedely Fortes doelman Jort Berghuis op zijn pad vond, schoof de invaller de bal naast het lege doel.

Vrij snel daarna stond Van der Kooye op. Een verre uittrap belandde bij de AFC’er, die van ruim dertig meter niet hoefde na te denken. “Hij stuiterde voor m’n neus, dan haal ik gewoon uit”, zei de doelpuntenmaker vrij rustig. “Ik hoopte dat ‘ie op goal ging.” Het werd meer dan dat. Zijn kanonskogel verdween onhoudbaar in de kruising: 1-1.

“We komen heel goed weg”, besefte Van der Kooye zich. “Het was niet één van onze beste wedstrijden.” Een kleine understatement, want het contrast met een week geleden (0-6 overwinning bij Argon, red.) was erg groot. “Ik weet niet waar dat aan lag. Ik denk dat we het lieten gebeuren. Het kwam er gewoon niet uit. We verloren alle duels, creëerden geen kansen. Benno (Nihom, red.) maakte in de rust ook vrij duidelijk dat wanneer we zouden verliezen, we op degradatie afstevenen.”

Pas met een achterstand beet AFC van zich af. Deze kwam enkele minuten voor rust tot stand. Een subtiele steekbal zette Dieterich vrij voor Berghuis, die met een zacht rollertje gepasseerd werd: 0-1. In de tweede helft klopte de thuisploeg veelvuldig op de deur van RVVH, die zelden naar binnen werd getrapt. Mauritsio Helstone had het vizier niet op scherp en Floris Dokkum kreeg te weinig kracht achter zijn schot.

In de blessuretijd werd Van der Kooye de reddende engel. Zijn gelijkmaker voelde als een bonuspunt. Alhoewel, de concurrenten wonnen wel, waardoor AFC weer onder de nacompetitiestreep staat. “Ik hoorde dat de uitslagen niet heel gunstig zijn, dus we moeten nog aan de bak. Maar dat we niet verliezen van RVVH, is wel een opsteker. Vooral de manier waarop.”

Tegen Zwaluwen, dat zelf met 7-2 won van Swift, kan de veilige zone werd bereikt worden. De Amsterdammers hebben bovendien iets goed te maken, aangezien zij in de heenwedstrijd een 3-0 voorsprong uit handen gaven en met een 3-4 nederlaag achterbleven.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)

Send this to a friend