Wonderschone treffers bezorgen AFC drie punten bij ZOB

AFC heeft voor eerst in zes jaar tijd een uitwedstrijd bij ZOB gewonnen. De ploeg van trainer Benno Nihom zette de formatie uit Zuidoostbeemster met 1-2 aan de kant en blijft koploper in de zaterdag tweede klasse A.  Alle doelpunten vielen voor de rust. Twee schitterende treffers van verdedigers David Weinstein en Daan Brinkman waren genoeg voor de Amsterdamse zege.

Een overwinning op ZOB, volgens Nihom een van de grootste concurrenten, betekende dat AFC de thuisploeg op tien punten achterstand zou zetten in de ranglijst. Geen eenvoudige opgave, aangezien de roodzwarten de afgelopen vijf keer niet konden winnen bij ZOB. Na een rustig eerste kwartier kreeg AFC, dat vanaf het begin de bovenliggende partij was, het op de heupen. Bij het eerste het beste schot op doel was het meteen raak. Justin Swart gafde bal mee aan Weinstein, die met een magistrale streep van een meter of dertig doelman Erik Slaaf het nakijken gaf.

De bezoekers waren na deze opsteker heer en meester. ZOB, dat vooral achterover leunde, kwam er niet aan te pas. AFC legde schitterend positiespel op de mat en had soms wel langer dan een minuut achter elkaar de bal. Zo ook na iets meer dan een half uur op de klok. Een aanval over wel twintig schijven eindigde bij Brinkman, die met een schitterend lobje voor de 0-2 zorgde. ‘’Na dit doelpunt kan de middag eigenlijk al niet meer stuk’’, waren de woorden van Nihom langs de lijn.

23012016 ZOB AFC 1

Vijf minuten voor de pauze kon AFC het duel op slot gooien. Slaaf tikte een schot van Michael Malmberg uit de hoek en de rebound van topscorer Mitchell Faerber belandde op de paal. Na deze gemiste kans kreeg AFC toch even een tik. Uit een hoekschop kopte Sjors Goes ZOB vlak voor rust terug in de wedstrijd.

De eerste tien minuten van het tweede bedrijf waren wat slordig aan AFC-kant. Een te zachte terugspeelbal van Sil Paddenburg kenmerkte deze fase. Met een beetje geluk bleef de gelijkmaker uit voor de gasten. Hierna zorgde AFC weer voor het gevaar. Malmberg kwam twee keer oog-in-oog met Slaaf te staan, maar was ongelukkig in de afwerking.  Vervolgens was het de beurt aan Wessel Westerhof. De vleugelaanvaller werd gevloerd binnen de zestien, maar scheidsrechter Leijdekker zag er opmerkelijk genoeg niets in.

23012016 ZOB AFC 3

Even later ging de bal wel op de stip. Na een gepareerd schot van Faerber ontstond er een scrimmage. Malmberg kreeg hierbij een tik en de arbiter kon nu niet anders. Sil Paddenburg, die de geblesseerde Floris Dokkum verving, schoot de strafschop echter slecht in. Door dit gemiste buitenkansje rook ZOB toch haar kans. AFC werd teruggedrukt en de thuisploeg was zo nu en dan gevaarlijk uit dode spelmomenten. Invaller Joey Oehlers kwam een teen tekort om een voorzet van Stephen Aarsman binnen te tikken.

De gelijkmaker was op basis van de hele wedstrijd niet verdiend geweest. Gelukkig voor AFC kwam deze er dan ook niet. Nihom schreef weer drie belangrijke punten bij. ‘’De eerste helft speel je ze zoek. Twee fantastische goals. Ook na rust hebben wij de kansen gehad. Ondanks dat zij niet echt gevaarlijk waren vond ik het wel zwaarbevochten.’’ Doelpuntenmaker Brinkman beaamde de woorden van Nihom: ‘’We gaven weinig kansen weg in deze wat chaotische wedstrijd.’’

Volgende week mag AFC het in eigen huis opnemen tegen Overbos. In Hoofddorp kwamen de Amsterdammers eerder dit seizoen niet verder dan een remise. Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)