Home / Algemeen / WV-HEDW-trainer Valk: “Blij dat we op deze weg zijn terechtgekomen”
Marcel Valk

WV-HEDW-trainer Valk: “Blij dat we op deze weg zijn terechtgekomen”

Marcel Valk maakt bij WV-HEDW een droomseizoen door. De hoofdcoach staat met zijn ploeg bovenaan in de Eerste Klasse. Promotie naar de hoofdklasse is dan ook plotseling een haalbaar streven.

Opdracht

WV-HEDW presenteerde eind mei zijn nieuwe trainer: Marcel Valk. De oud-prof was onder meer tussen 2008 en 2010 werkzaam als assistent-trainer bij Willem II en hoofdtrainer bij het Vrouwenteam van ADO Den Haag. “WV-HEDW benaderde mij nadat deze zich afgelopen seizoen veilig speelde. We hadden eerder wel al telefonisch contact of ik eventueel interesse had. Vervolgens zijn we gaan zitten.” De club had een duidelijke boodschap aan Valk. “De opdracht was om te proberen aan te haken. WV-HEDW is een grote vereniging die sowieso thuishoort in de Eerste Klasse. Vorig jaar was natuurlijk een wat tegenvallend jaar en daar wilde de club vanaf.”

Prestatie

Dat het goed gaat met de club, blijkt wel uit de doelstelling die deze aan het begin van dit seizoen had. “De club wilde eindigen in het linkerrijtje. De eerste plaats waarop we nu staan, hadden we allemaal niet kunnen verwachten. Ik trainde de spelers deze zomer ook al een aantal keer tussendoor en toen kon ik goed zien dat er ontzettend veel voetbal in het team zat. Maar dan moet het natuurlijk wel allemaal op zijn plek vallen. Soms moet het een beetje meezitten en dan zie je waar je terecht kunt komen. Wat de basis is van het succes? We hebben duidelijke afspraken gemaakt, waarin iedereen zijn taken voor het team heeft. Bovendien zijn we erg stabiel en staat de verdediging als een huis. Op het middenveld en voorin hebben we jongens die het verschil kunnen maken.”

“De groep die we met de staf tot onze beschikking hebben, is er bovendien een waar veel voetbalkwaliteiten in zit. We kunnen dan ook enorm veel met de spelersgroep en dat is simpelweg lekker werken. Iedere training straalt het plezier en enthousiasme er vanaf, dus dat maakt het leuk om elke keer naar de club te rijden.” Wat het verschil met vorig seizoen is, toen WV-HEDW maar net in de Eerste Klasse wist te blijven, dat durft Valk niet te zeggen. “Soms heb je ook gewoon een jaar dat het allemaal net de andere kant op valt. En dit jaar valt het voor ons de goede kant op. Wellicht is het ook wel de pijn van vorig jaar die de groep zo hongerig maakt. De spelers willen dat gewoon niet meer meemaken. Wij zien nu gewoon een enorm hongerige groep die ervoor gaat.”

Fundament

De voormalig aanvaller was profvoetballer bij ADO Den Haag, RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles, FC Volendam en Willem II. Met de Tilburgers speelde hij in het seizoen 1999/00 zelfs in de Champions League. Wat brengt de coach Valk met al zijn ervaring eigenlijk in het elftal? “Je moet beginnen met een basis en het voetbal brengt de individu. We hebben als team voldoende kwaliteit om die vrijheid te geven, maar als de basis niet goed is dan wordt het in ieder geval helemaal niets. We zijn van een gesloten basis uitgegaan die je op ieder niveau kunt neerzetten. Dat kan op het eigen zestienmetergebied, op de middenlijn en ver naar voren. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we niet achteruit willen lopen. Dat betekent dat we veel druk vooruit zetten. Daar heeft het elftal eveneens veel plezier uit gekregen. Dat samen brengt dat een groep zo aan de slag gaat.”

Velsen

Ook in de beker presteert WV-HEDW goed. Aankomende week treedt de ploeg van Valk aan tegen Velsen. “Onze tegenstander is natuurlijk een niveau hoger, aangezien deze op zondag hoofdklasse speelt. We hebben in de voorbereiding tegen Eemdijk gespeeld. Toen hebben we als team een goede wedstrijd op de mat gelegd, maar stonden we uiteindelijk toch met lege handen. In de hoofdklasse zit weer net wat meer gogme en slimheid. Daar moeten we ons tegen wapenen. Als Velsen een slechte dag en WV-HEDW een goede dag heeft, dan zit het er mogelijk in.” Valk is echter niet van plan het spel van zijn elftal aan te passen op de tegenstander. “We gaan zeker gewoon ons eigen spel spelen. Ik denk dat we dat tegen iedere tegenstander en elk systeem kunnen doen. Ons systeem is namelijk erg eenvoudig en kan op detail makkelijk worden aangepast.”

Doelstelling

Nu WV-HEDW koploper is in de Eerste Klasse, moet de doelstelling worden bijgesteld. “Op een gegeven moment kwamen we natuurlijk in deze zone terecht. Toen hebben we tegen elkaar gezegd dat we voor de winterstop per wedstrijd bekijken wat we eruit kunnen halen. Dat geldt aankomende zaterdag ook tegen Monnickendam, een wedstrijd die we erg graag willen winnen. Dat moeten we overigens wel met volledige focus en inzet doen. Vervolgens gaan we in de winterstop, als we naar Sevilla gaan, met de groep zitten. Dan is de vraag: gaan we de volgende stap zetten en ermee aan de slag óf blijven we van wedstrijd naar wedstrijd voetballen. Ik denk dat we dit heel duidelijk in Spanje moeten neerleggen. We moeten niet te vroeg juichen, maar we zijn wel erg blij dat we op deze weg zijn terechtgekomen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jan Vonk. Marcel Valk en assistent Anthony Weltevreden in de rust bij WV-HEDW – Zuidvogels.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)