Yilmaz (Swift) ook matchwinner tegen stadgenoot AFC

Hij had een belangrijke rol tegen Purmersteijn, scoorde tegen Ajax, loodste AVV Swift langs RVVH en ook AFC moest aan de dadendrang van Fidel Yilmaz geloven. De 22-jarige vervanger van de geblesseerde Tim Wulffraat in de punt van de aanval tekende voor het enige doelpunt in de Amsterdamse derby in de Hoofdklasse A: 0-1.

In de eerste helft was hij er al dicht bij. Een kopbal was een makkelijke prooi voor AFC-doelman Maksim van Ingen, even later trof hij de buitenkant van de paal en uit een voorzet van Syrano Morrison schoot Yilmaz vlak voor het doel voorlangs. “Als die goal uitblijft, gaat het toch in je hoofd spelen..”, zei de van origine rechtsback/middenvelder. Acht minuten na rust wist Yilmaz wel het net te vinden. Met een fraaie steekbal zette Dennis Dinkgreve hem voor het doel en maakte hij geen fout: 0-1. Zijn derde treffer van het seizoen. “Vorige week kreeg ik de vraag over een doel. Ik vind acht goals een prima aantal.”

Dat terwijl ze bij AFC dachten zelf nog voor de theepauze op voorsprong te komen. “We kozen er bewust voor om wat meer achteruit te spelen, het initiatief weg te geven en dan zie je dat wij in de omschakeling grote kansen krijgen”, aldus trainer Benno Nihom. Mauritsio Helstone schoot echter recht op doelman Bogdan Constantin en in de slotseconden mikte Thierry van der Kooye uit kansrijke positie hoog over. “En dan komen we vervolgens, identiek aan vorige week tegen Hoek, door balverlies op het middenveld en een diepe bal op achterstand..”

Na de tegentreffer had Swift de kans om de definitieve nekslag uit te delen, maar liet dit na. AFC had even nodig om weer in het ritme te komen en zag tot overmaat van ramp Gijs Niehe het veld geblesseerd verlaten, terwijl er al drie keer gewisseld was. Ondanks het ondertal lukte het de thuisploeg om de draad weer op te pakken. De jacht naar de gelijkmaker werd echter verstoord door de scheidsrechter, die AFC een strafschop onthield toen Helstone overduidelijk de weg richting het doel werd belet door Swift-verdediger en voormalig AFC’er Guido Moelee.

Foto Tom Poederbach | Het penaltymoment volgens AFC-trainer Benno Nihom

De ingevallen Floris Dokkum had de 1-1 op zijn schoen, alleen raakte hij de bal volledig verkeerd. Aan de andere kant was Max van Wakeren twee keer uit een counter niet succesvol. Dat hoefde ook niet, want de magere voorsprong werd vastgehouden. “Iedereen zal mij wel weer voor gek verklaren, maar ik vind dat wij een punt hadden verdiend”, vond Nihom. “Het verschil tussen Swift en AFC is veel kleiner dan eerder dit seizoen. Dat vind ik onze verdienste.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.