Zeeburgia maakt eind aan ongeslagen status en koppositie Purmersteijn

Purmersteijn was zeven op rij ongeslagen in de zondag eerste klasse A, maar daar heeft Zeeburgia verandering in gebracht. De ploeg van Reda Achkari gaf de uitstekende vorm van dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden een vervolg tegen de Purmerenders: 1-3. De nederlaag betekende niet alleen een eind aan de ongeslagen status, ook is Purmersteijn de koppositie kwijt aan Alphense Boys.

Zoals gebruikelijk in de voorgaande wedstrijd trok Purmersteijn, dat vorige week met een gelijkspel bij Hoogland de eerste periode bemachtigde, direct na het beginsignaal het initiatief naar zich toe. In de vierde minuut bracht Dick Bos vanaf de linkerkant spits Daniël Schermer in stelling, maar zijn kopbal ging hoog over.

Purmersteijn - Zeeburgia

Purmersteijn bleef op zoek gaan naar de openingstreffer maar wist de hechte Zeeburgia-verdediging niet aan het wankelen te brengen. In de veertiende minuut werd een onschuldige terugspeelbal op doelman Tim Elmers Purmersteijn fataal. Zonder dreiging speelde hij de bal in de voeten van Zeeburgia-aanvaller Saifeddine el Abid, die Youssef el Abdelhadi in staat stelde om simpel de score te openen: 0-1.

Een domper voor de thuisploeg, die nog geen twee minuten zelfs goed weg kwam bij een afstandsschot van El Abid die de lat teisterde. In het verdere verloop van de eerste helft liep Purmersteijn achter de feite aan. De koploper wist de schade nog beperkt te houden, totdat Zeeburgia drie minuten voor de rust in een tegenaanval toesloeg. Achterin bij Purmersteijn zag het er niet goed uit en na een flipperkast drukte Tahir Akhamrane de bal over de doellijn: 0-2.

Purmersteijn gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam opportunistisch uit de kleedkamer. In de tweede minuut na de rust verraste Robbert-Jan Ory de Zeeburgia-verdediging met een subtiel hakje, maar de bal verdween rakelings langs de verkeerde kant van de paal. In de 56ste minuut was het toch raak voor de thuisploeg. Een voorzet van Ory belandde op de rand van het strafschopgebied bij Dick Bos, die vernietigend uithaalde en doelman Eric Antwi kansloos liet: 1-2.

De aansluitingstreffer gaf Purmersteijn moed: de ploeg drukte Zeeburgia constant in de verdediging en met kunst- en vliegwerk wist de verdediging van de Amsterdammers stand te houden. Doelman Antwi ging bij een terugspeelbal in de fout door op een meter van de doellijn de bal in zijn handen te pakken, maar uit de indirecte vrije trap werd de inzet van Ory gekeerd door één van de vele Zeeburgianen gekeerd.

Purmersteijn bleef de druk opvoeren op jacht naar de gelijkmaker, alleen gaf de Zeeburgia-verdediging geen krimp. Topschutter Daniël Schermer kwam er bijna niet aan te pas, dus moest de thuisploeg het op andere manieren proberen. De ploeg van Martin van Ophuizen besloot alles op de aanval te gooien en dit werd in de blessuretijd nog afgestraft. Invaller Mo Madani maakte dankbaar gebruik van de geboden ruimte en bepaalde de eindstand op 1-3.

Zo moesten de Purmerenders de eerste nederlaag van deze competitie slikken. Van Ophuizen is ervan overtuigd dat dit een ‘incidentje’ was, alleen wel een dure. Purmersteijn zag Alphense Boys over zich heen gaan en staat nu tweede, op twee punten achterstand. De stijgende lijn van Zeeburgia werd beloond met een vierde plaats na negen wedstrijden, zes punten achter de koploper.