Foto Antonio DIaz: Rawley Roozendaal aan de bal namens Zeeburgia

Zeeburgia sterker dan Blauw Wit

Zeeburgia, koploper in de eersteklasse A, heeft geen fout gemaakt en de stadsderby tegen FC Blauw-Wit/A  met 2-0 gewonnen.  Daarmee blijft Zeeburgia stevig aan kop en kijkt Blauw-Wit weer een beetje naar onderen.

Aan de Kruislaan werden dus goede zaken gedaan door de thuisclub die stapje voor stapje richting kampioenschap gaat. Dit keer wel moeizaam omdat Blauw-Wit zich niet zomaar naar een nederlaag liet spelen. Integendeel, de formatie van trainer Jack de Gier die zijn contract tot 30 juni 2014 verlengde, hield tot twee minuten voor het einde uitzicht op een gelijkspel. En volgens ‘good-old Jack’ had zijn ploeg daar ook recht op. ”Het heeft er tot de laatste minuut ingezeten dat we een punt aan deze wedstrijd konden overhouden. Daar waren we ook voor gekomen. Als ik terug kijk op de wedstrijd hadden we ook drie punten kunnen pakken, want we hebben een paar aardige kansen gehad waar meer in had gezeten’’.  Jack de Gier vond dat er deze middag geen verschil was tussen de koploper en zijn ploeg en had daarbij ook zijn bedenkingen tegen zeker een buitenspel geval waaruit men gemakkelijk had kunnen scoren. ,,Ik vond dat de scheidsrechter teveel afging op de grensrechter waardoor hij er een paar keer flink naast zat. Staat hij op een lijn had hij kunnen zien dat het geen buitenspel was. Het kostte ons een gelijkspel. Laat hij doorspelen en we scoren, tja dan loopt het misschien heel anders af’’.

17022013 ZEE BW 1

Geen drie punten dus voor Jack de Gier en zijn mannen, maar wel een overwinning voor de ploeg die bijna het hele seizoen al bovenaan staat. Trainer Mike Kolf vond dat zijn ploeg de bovenliggende partij was in deze matige derby. Hij meende dat Zeeburgia de meeste kansen had gehad en voor de rust al met twee of drie nul had moeten voorstaan. Hij weet dit vooral aan wedstrijdritme en scherpte voor het doel van de tegenstander. ,,Ik vond dat we in de eerste helft de betere ploeg waren. We kregen daarin een aantal kansen die niet gemist hadden mogen worden. Daar praat je in de rust over en spreek je af na de rust meer druk te zetten. Dit hebben we ook gedaan. Onze tegenstander is zeker twintig minuten niet meer op onze helft geweest. Hadden we wat preciezer met de counters omgegaan dan hadden we de wedstrijd veel sneller in ons voordeel kunnen beslissen’’. Op de vraag of hij in de rats had gezeten voor wat het resultaat betreft was hij stellig. ,,Nee nooit ! Wij waren gewoon beter dan onze tegenstander. Wat ons parten heeft gespeeld was dat we onvoldoende wedstrijdritme hadden. Voor het overige hebben we gedaan wat we moesten doen. Winnen !’’

Foto Antonio Diaz: de 1-0 voor Zeeburgia in de maak
Foto Antonio Diaz: de 1-0 voor Zeeburgia in de maak

Na een kans voor Blauw-Wit in de beginfase, was er ook een mogelijkheid om de score te openen voor Zeeburgia. Beide aanvallers misten hopeloos en was het in de twaalfde minuut dat een prima combinatie van Zeeburgia tussen Rawley Rozendaal en Michael Osei dat de laatste de bal maar van dichtbij hoefde in te tikken: 1-0. Daarna onstond er een wedstrijd met de nodige overtredingen, veel persoonlijke duels en voetbal waarbij veel foute passes en verkeerde keuzes werden gemaakt. In de 38-ste minuut kreeg Achmed Baghouz voor Blauw-Wit een droomkans op de gelijkmaker. Hij mikte de bal naast de paal. Met nog enkele minuten te spelen kreeg Zeeburgia twee kansen op rij via Rozendaal en Omer Ozcelik die beiden om zeep werden geholpen.

Foto Antonio DIaz: Rawley Roozendaal aan de bal namens Zeeburgia
Foto Antonio DIaz: Rawley Roozendaal aan de bal namens Zeeburgia

Na de rust die nog geen twee minuten oud was kreeg Nabil Gourari een prima kans. Treuzelen en geen 2-0 maar een zeer fel aanvallend Zeeburgia dat Blauw-Wit in een ijzeren greep hield. Het gras groeide op de helft van de thuisclub welig terwijl zich op de helft van Blauw-Wit soms wel achttien spelers bevonden die allemaal wel wat wilden doen om de wedstrijd aantrekkelijk te houden. Dit lukte soms maar in de meeste gevallen was de wedstrijd niet goed genoeg om uit te groeien tot een onvervalste derby waar strijdt de boventoon voerde. Het was niet echt slecht maar goed ? Nee, absoluut niet. Terwijl beide ploegen gebruik maakten van de beschikbare wissels kreeg Blauw-Wit een prima kans op de gelijkmaker. Maar daar stak de grensrechter van Zeeburgia een ‘vlaggetje’ voor. Buitenspel en weg kans voor Blauw-Wit. Met nog slechts een minuut te spelen was het uiteindelijk Rawley Rozendaal die op aangeven van Gaureri, Zeeburgia in de zevende hemel knalde: 2-0. Kort daarna maakte scheidsrechter Schipper een einde aan de wedstrijd die het predikaat ‘onvervalste stadsderby’ deze middag niet verdiende.

Verslag: Freek Louis

Foto’s: Antonio Diaz de Oliveira

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)