Zeeburgia weer eersteklasser !

Zeeburgia is voor de zoveelste keer in haar roemruchte voetbalgeschiedenis gepromoveerd naar de eersteklasse !  In twee beslissende wedstrijden tegen Concordia uit Hillegom was de ploeg van trainer Mike Kolf in de na-competitie niet te kloppen en won de tweede wedstrijd thuis verdiend met 5-0.  Een geweldige prestatie van ‘The Withes’ omdat ook het vorig seizoen nadrukkelijk aan de poort van de eersteklasse werd geklopt. Toen ging het fout, maar nu stormde Zeeburgia met goed voetbal de klasse binnen waar de Kruislaanbewoners zich altijd thuis hebben gevoeld.

Vele malen moest men de gang naar de tweedeklasse maken en even zovele malen knokte men zich terug in de klasse waar de club grote triomfen vierde. Zeeburgia kent een geweldige historie met een status waar je ‘U’ tegen zegt. Overal in den lande was de club door de jaren heen een graag geziene gast dat met goed en sportief voetbal vriend en vijand voor zich innam. Spelen tegen Zeeburgia was voor welke club dan ook een voorrecht. Zo maakte de club niet alleen naam, maar dwong ook respect af getuige de symphatie die de club in de loop der jaren heeft verworven.

Zeeburgia werd opgericht op 28 juni 1919. In het souterrain van hotel ‘Zeeburg’ dat op de hoek stond, waar nu de Molukkenstraat en de Zeeburgerdijk elkaar snijden. Daar speelden enige keren per week de militaire kapel er lustig op los. De boerderijen op die plek, Schalkwijk en Koopmans, waren immers tot de ondergang gedoemd. Ook het befaamde wielerbaantje in die tijd stond op afbraak te wachten. In die tijd waren er ook jongens die in de Balistraat regelmatig tegen een balletje trapten. De toen dienstdoende agent vond het allemaal maar niks en zei dat als er niet geluisterd werd, hij er werk van zou maken. De straat was er niet om je voetbalkunsten te vertonen laat staan om je hartstochten bot te vieren. Er werd dan ook regelmatig met opsluiting in de politiecel gedreigd. En zo werd ‘oom’ agent die niks met voetballen op had, ongewild de man waarom Zeeburg werd op gericht. De Balistraat zo wordt vertelt, heeft als kraamkamer gediend, van een club met een geweldige staat van dienst. De namen van de vier jongens die de geboorte van Zeeburg hebben bevorderd staan bij elke Zeeburgiaan in het geheugen gegrift, Rijk van Wageningen, Teun Pronk, Jan v.d.Anker en Jan Looyen. Namen die onlosmakelijk aan de club verbonden zijn.

In 1920 werd Zeeburg, Zeeburgia, dat tegen Concordia weer een stukje van haar identiteit terug vond in de vorm van het eersteklasserschap. De laatste zestien jaar speelden de Kruislaanbewoners in de tweedeklasse en dit was gezien de talenten die de club jaarlijks aflevert ver beneden de maat. Zeeburgia dat een uitstekende jeugdopleiding heeft waar veel BVO’s wekelijks komen shoppen en talenten weghalen, heeft na een uitstekend seizoen de kroon op het werk gezet. Een man die zijn emoties nauwelijks de baas kon was trainer Mike Kolf. Met heel zijn hart aan de club verbonden was hij apetrots op zijn spelers die na een lang en zwaar seizoen eindelijk het beoogde doel hadden bereikt en liet weten wat zijn gevoelens waren. ,,Ik heb mijn spelers altijd voorgehouden dat we het met mooi voetbal zouden redden. Nou, dit heb je vanmiddag gezien. We hebben onze tegenstander bij vlagen weggespeeld. Dit heeft ertoe geleid dat we gepromoveerd zijn naar de klasse waarin Zeeburgia altijd een rol heeft gespeeld. Ik maak een groot compliment aan alle spelers die daarvoor gezorgd hebben. Het is de bekroning op een fantastisch seizoen’’. Mike Kolf hoefde er niets aan toe te voegen want Zeeburgia was vanaf de eerste minuut van de wedstrijd de betere ploeg. Geen moment heeft Concordia het Zeeburgia lastig kunnen maken. Sterker nog, met een beetje meer overleg, scherpte en geduld had het met gemak een nulletje of tien kunnen worden.

In de eerste helft was Zeeburgia heer en meester en deelde al vrij snel een stevige tik uit door een treffer van Aziz Ouaouirst die een weigering in de Concordia defensie feilloos afstrafte: 1-0. Onder aanvoering van Daniel Almendro Rivas en Nabil El Gourari bleef men druk zetten en uitoefenen op de defensie van Concordia dat in de fout ging waar scheidsrechter Mohammed Mustafa terecht een strafschop voor gaf. Daniel Rivas zette keeper Rutger warmelink volledig op het verkeerde been: 2-0. Zeeburgia bleef het spel beheersen met goede combinaties, snel uitgevoerde counters waaruit veel kansen ontstonden die niet benut werden.

Na de rust werd al snel duidelijk dat Zeeburgia niets meer uit handen zou geven toen na twee minuten spelen een prima uitgespeelde aanval via Rawley Rozendaal 3-0 op het scorebord verscheen. Concordia knakte, zakte volledig in en zag geen kans meer om de defensie van Zeeburgia onder druk te zetten. Uit een prima voorzet en kopbal was het Gourari die voor 4-0 zorgde. Toen uitblinker Rivas, hij gaat het komende seizoen voor zaterdaghoofdklasser Sparta-Nijkerk spelen, een perfecte voorzet gaf aan Gourari was het een koud kunstje om 5-0 op het scorebord te zetten. Rivas die een publiekswissel kreeg, is voorlopig verloren voor het Amsterdamse amateurvoetbal. Zijn voetbalkwaliteiten zullen voorlopig ergens anders te bewonderen zijn en niet meer in Amsterdam-Oost. Toen de uitstekend leidende scheidsrechter Mustafa voor de laatste maal floot, barste er een knallend feest los dat geleid werd door een Surinaamse brassband. Na zestien hectische jaren in de tweedeklasse zette heel Zeeburgia de kroon op het werk, waar de laatste jaren keihard aan is gewerkt. Voor bestuur, technische en medische staf en alle spelers met vrijwilligers is ‘het petje af’ dan ook dik en dik verdiend. De oude dame Zeeburgia heeft het weer geflikt: terug in de eersteklasse !

Verslag: Freek Louis
Foto: Merlien Derby

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!