Home / Algemeen / Zomerserie: Martin van Ophuizen

Zomerserie: Martin van Ophuizen

Het Amsterdamsche Voetbal brengt op werkdagen de nieuwe selecties op haar website. In het weekend is het tijd voor onze zomerserie: Van Prof naar Amateur. In deze zoekt het Amsterdamsche voetbal spelers, trainers, bestuursleden en andere betrokkenen op die van Betaald Voetbal Organisaties in het amateurvoetbal terecht gekomen zijn. In deel twee een gesprek met Martin van Ophuizen. De ex-profvoetballer was in Nederland actief bij AZ en Fortuna Sittard. Daarna maakte de verdediger een uitstapje naar België, waar hij uitkwam voor KSK Beveren. Komend seizoen staat Van Ophuizen als trainer voor de groep bij zondag tweedeklasser Purmersteijn.

Van Ophuizen doorliep de jeugdopleiding van AZ en maakte in 1989 voor die club zijn debuut in het betaalde voetbal. Hij was ruim vijf jaar speler van de Alkmaarse formatie. De in Purmerend geboren voetballer vertrok daarna naar Limburg, om daar drie jaar de clubkleuren van Fortuna Sittard te verdedigen. Daar speelde hij met enkele latere internationals, waaronder Mark van Bommel en Fernando Ricksen. In 1997 maakt Van Ophuizen de overstap naar ons buurland België en bij KSK Beveren sloot hij zijn carrière in het betaalde voetbal af. In het amateurvoetbal was de centrale verdediger actief voor VV Noordwijk. Verder was Van Ophuizen, als voetballer van AZ, onderdeel van de Centrale Spelersraad (CSR) van de VVCS. Nu gaat hij dus als hoofdtrainer aan de slag bij Purmersteijn.

Voelt het als thuiskomen bij Purmersteijn?

Nouja, ik ben geboren in Purmerend, maar als voetballer ben ik in Zuidoostbeemster bij ZOB begonnen. Daar heb ik tot mijn vijftiende in de jeugd gevoetbald en ben vervolgens naar AZ’67 gegaan. Via de A1 en het tweede elftal kwam ik bij de selectie en maakte ik mijn debuut in 1989 tegen Vitesse. Maar aangezien ik uit Purmerend kom, is het wel leuk om bij VPV Purmersteijn aan de slag te gaan.

Was het een mooie stap om jouw trainersloopbaan te beginnen bij Purmerstein?

Mijn debuut als trainer was bij de F4 van FC Purmerend. In de afgelopen 3 jaar heb ik verschillende jeugdteams getraind bij FC Purmerend. Via de F1 en de E- selectie kwam ik als trainer bij de A1 voor de groep te staan. Via FC Purmerend en na het behalen van TC1 jeugd als assistent bij het FC Volendam 1, komt nu het eerste elftal van Purmersteijn op mijn pad. Ik zie het als een mooie vervolgstap om bij een ambitieuze club als Purmersteijn mijn loopbaan als senioren trainer te beginnen.

Martin van Ophuizen

Wat zijn jouw verwachtingen komend seizoen?

Ik verwacht dit jaar met een ambitieuze en gretige selectie te werken. Ik wil graag voetbal spelen waarin iedereen zich prettig voelt en waar de supporters graag naar komen kijken. Daarnaast kijk ik ook naar de ontwikkeling van de spelersgroep. Zowel individueel als het team als geheel. Die ontwikkeling staat bij mij voorop.

Hoe kijk je terug op jouw periode in het betaalde voetbal?

Als ik eraan terug denk, besef ik pas wat een mooie tijd ik in het betaalde voetbal heb gehad. Bij ieder van de drie clubs heb ik mooie momenten gekend. Dat is iets waar ik trots op kan zijn. Ik zou het voor geen goud hebben willen missen.

Waar heb je de mooiste tijd beleeft?

Ik heb de langste periode van mijn carrière bij AZ gespeeld. Dit was werkelijk een super tijd. Mijn debuut in de wedstrijd AZ – Vitesse (1-0) was een prachtig moment. En tevens het begin van mijn loopbaan in het profvoetbal. Bij Fortuna Sittard behaalde ik het kampioenschap van de eerste divisie.  Dat is iets wat je altijd zal bijbleven, iets wat ik nooit meer zal vergeten. In België waren het vooral nieuwe ervaringen die de tijd zo bijzonder maakte. Ik speelde voor het eerst in een buitenlandse competitie en je komt tegelijkertijd in aanraking met een nieuwe cultuur.

Martin van Ophuizen als speler van Fortuna Sittard
Martin van Ophuizen als speler van Fortuna Sittard

Was er destijds een verschil in niveau tussen België en Nederland?

In mijn tijd was er met name in de speelstijl een verschil. In Nederland werd er meer aanvallend en open gevoetbald. Daarnaast merkte ik op dat teamgenoten uit alle plaatsten van de wereld kwamen. Bij KSK Beveren op een bepaald ogenblik twaalf verschillende nationaliteiten. Het was nog voor de tijd dat de Nederlandse clubs nieuwe stadions gingen bouwen. Het Belgisch voetbal was ook een stuk harder.

Foto 1: azhistorie.nl : Martin van Ophuizen (r) met toenmalig voorzitter Dirk Scheringa

Foto 2: anp-archief.nl : Martin van Ophuizen in het shirt van Fortuna Sittard

Verslag: Wessel Westerhof

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!